Välj en sida

Det var nu eller aldrig, sades det. Microsoft har köpt upp studio efter studio men visat väldigt lite av vad de arbetar på till Xbox. Allt verkade ligga i en avlägsen framtid. Nu gällde det att visa spel som kommer i närtid. I år. Och spel fick vi.

Xbox visade upp totalt 30 spel varav 27 släpps på Game Pass. Om något var Microsofts digitala E3-show ett blytungt argument för att alla som inte redan har Game Pass bör skaffa en prenumeration.

Det var en hel del nytt och spännande som vi fick se. Mest haussat på förhand var förstås Starfield. Nu bekräftades att Bethesdas nya IP faktiskt blir Xbox-exklusivt och att det släpps i november 2022. Trailern sade väl egentligen inte så mycket, men hypen lär stiga under de 18 månader som återstår. Åtminstone för alla som går igång på öppna världar och rymden.

Mest överraskad blev jag över A Plague Tale: Requiem, uppföljaren till det riktigt fina A Plague Tale: Innocence från 2019 (recension här). Det finns ingen indikation på att det är Xbox-exklusivt utan kommer släppas även till PlayStation. Däremot kommer det till Game Pass, där det första spelet numera också finns. Requiem släpps någon gång under 2022 och jag ser enormt mycket fram emot det (trailer).

En betydligt mindre överraskning är att Microsoft Flight Simulator kommer till Xbox Series X/S i juli. Även det på Game Pass, förstås. Jag är egentligen inte alls ett fan av genren, men denna gång har spelet fått en enorm uppmärksamhet och väldigt mycket kärlek från människor som aldrig tidigare drömt om att spela en flygsimulator. Grafiken och realismen är häpnadsväckande, och det ska därför bli kul att sätta tänderna i det om några veckor. Jag ser fram emot en skön meditativ upplevelse efter mina veckor med köttandet i Gears 5. Att de släpper en Top Gun-expansion lagom till filmens premiär i höst var trevligt att se.

Halo Infinite visades upp igen (trailer), denna gång med fokus på multiplayer. Märkligt nog fick vi inget lanseringsdatum, men 343 Industries har satt ”holiday 2021” som mål, vilket förhoppningsvis betyder november. Det vore ju lämpligt att lansera den 15 november för att markera 20-årsjubiléet för både Halo och Xbox. Men att de inte har satt ett fast datum än tyder på att de helt enkelt inte vet när det kommer vara färdigt. Utvecklingen har varit minst sagt problemfylld, så pass att de tog in den förre Bungiemedarbetaren Joseph Staten för att reda upp röran. Om han lyckats? Det vet vi relativt snart.

Sandstorm i Mexiko.

Forza Horizon 5 var kanske ingen jätteöverraskning, men det var inte helt säkert att det skulle visas så att vi faktiskt fick se gameplay var glädjande. Precis som det ryktats om utspelas det i Mexiko. Spelet, som ser bedårande ut, lovas bli större än någonsin, men jag är inte helt såld på alla förändringar som Playground har gjort.

Här ska finnas en battle royal-läge, minispel och möjligheten att bygga egna banor, exempelvis. Jag hoppas att dessa tillskott inte inkräktar för mycket på själva huvudspelet, för även om Forza Horizon alltid har varit lättsamt och lite flamsigt vill jag trots allt få ut lite seriös racing av det också. Lansering sker den 9 november, vilket var lite senare än jag hade gissat, och Forza Horizon 5 blir som väntat en crossgen-titel (trailer).

Replaced är en cyberpunkig thriller som såg mystiskt och väldigt spännande ut. Fantastisk art design gjorde trailern till en liten succé. Det släpps 2022 och kommer till Game Pass för både Xbox Series X/S- och Xbox One-spelare.

En märklig avslutning på hela showen var Bethesdas Redfall. Det vi bjöds på var en generisk och identitetslös trailer som såg ut ungefär som femton andra trailrar man har sett de senaste åren. Jag ska inte döma ut spelet på en förrenderad trailer, men det var ett sällsynt illa valt sätt att avsluta en annars strålande show på.

För överlag hade Xbox en riktigt bra E3-show i år. De visade det de behövde och lite till. Här fanns visserligen inga fullständiga knockout-överraskningar, men sådant brukar vi sällan få från Microsoft (de läcker i så fall alltid i förväg).

Många utannonserade spel till både Xbox och PlayStation ska släppas under 2022, som alltmer ser att kunna bli ett historiskt bra spelår. Detta såvida inte många titlar blir försenade, antingen för att de kräver mer tid eller för att utgivarna skjuter på lanseringen för att slippa den värsta konkurrensen. Men här och nu ser även resterande 2021 bra ut på Xbox med Microsoft Flight Simulator i juli, Psychonauts 2 i augusti, Diablo II: Resurrected i september, Battlefield 2042 i oktober, Forza Horizon 5 i november och Halo Infinite i november/december.

Årets E3 var en revansch och precis vad Xbox behövde. Att framtiden ser ljus ut visste vi, men nu har vi även fått gott om spel att se fram emot det här året. Det mesta kommer dock finnas tillgängligt även på Xbox One, så behovet av att köpa en Xbox Series X kanske inte blev så mycket mer akut för de flesta. Än.

(Visited 91 times, 1 visits today)