Välj en sida

Sony har som bekant fått en alldeles förträfflig start med sin PlayStation 5. När de sammanfattar det senaste kvartalet, som är det tredje i räkenskapsåret, framgår att PS5 mer än tangerat PS4 med 4,5 miljoner sålda enheter.

Under samma tid krängde de 1,4 miljoner enheter av PS4, vilket är en knapp fjärdedel jämfört med 2019. Sony har en historia av att hålla liv i sina gamla konsoler efter att de lanserat en ny, men det verkar som att PS4 kommer dö lite tidigare än vi kanske hade trott.

PS5 säljs dock till en förlust, vilket drog ned vinsten en aning. Sony justerade priset för att möta konkurrensen från Microsoft. Samtidigt tjänar Sony mer på PS4 än tidigare. De har helt enkelt bättre marginaler på den gamla hårdvaran, vilket är normalt under en konsollivscykel.

Hur står sig Xbox Series S/X mot PS5 så långt? Enligt analytikern Daniel Ahmad, känd som ZhugeEX i sociala medier, hamnar vi i närheten om vi drar av en miljon. Så Microsoft bör ha krängt strax under 3,5 miljoner konsoler, vilket kan jämföras med de 3,9 miljoner Xbox One som de skeppade 2013 (men där endast 3 miljoner faktiskt blev sålda då).

Vi kan upprepa det igen: Sony och Microsoft säljer alla konsoler de kan tillverka. Suget efter PS5 och Xbox är högt, och Xbox-chefen Phil Spencer har medgett att bristen kommer hålla i sig till sommaren. Detsamma gäller säkerligen för PS5.

Sony har sålt fler konsoler därför att de startade produktionen tidigare än Microsoft, men det troliga är att suget efter PS5 också är större. Det kommer vi bli varse först när utbudet möter efterfrågan. Förhoppningsvis mot slutet av året.

Att de nya konsolerna fått en så bra start bådar gott. Vi behöver ett starkt Sony och ett starkt Microsoft för att spelbranschen ska fortsätta utvecklas och att intresset för att släppa fler konsoler i framtiden ska finnas där. Särskilt i tider när vårt traditionella sätt att spela utmanas av streamingtjänster från giganter som Google, Amazon och Apple.

(Visited 151 times, 1 visits today)