Konsollanseringar har alltid varit speciella. Det är spännande med ny hårdvara, och vanligtvis brukar nya konsoler släppas under ett hejdundrande pompa och ståt med långa köer, folk som tältar i dagar och massor av kärlek till den bransch vi älskar.

I år är förstås ingenting som vanligt. Pandemin har satt stopp för det mesta, men spelbranschen har faktiskt inte lidit någon skada. Tvärtom syns pandemin väldigt tydligt i positiv bemärkelse i spelgiganternas kvartalsrapporter. Många har hållit sig hemma och spelat, helt enkelt.

Jag förbokade aldrig vare sig PlayStation 5 eller Xbox Series X. Det fanns inget incitament att göra det, och när lanseringsspelen (eller bristen på spel) väl blev kända var det inget jag ångrade.

Visst hade det varit trevligt att ha en ny Xbox Series X att fingra på i dag (den är tydligen en fingeravtrycksmagnet), men eftersom jag skulle ha spelat exakt samma spel på den som jag i dag lirar på min Xbox One X skulle det vara sextusen bortkastade kronor. Kapade laddningstider i all ära, det räcker inte riktigt för att få mig att nappa.

Dock är det onekligen så att Xbox Series X utan tvivel helt och hållet kommer ersätta min Xbox One när jag känner att det är dags, och alla spel kommer magiskt följa med via molnet.

Det kommer stå både en PS5 och en Xbox Series X vid eller under min TV förr eller senare. Kanske om ett år. Vilken som köps först hänger helt och hållet på spelen, men jag kommer köpa båda.

När jag tittar på de två konsolerna sida vid sida går det inte komma ifrån att även om PS5 är både överdesignad och på tok för stor, är den faktiskt lite mer spännande än Series X. Microsoft har satsat på en så smidig generationsövergång som möjligt, vilket är bra service. Men det gör samtidigt den nya generationens Xbox-konsoler lite mindre spännande. Att både användargränssnittet och handkontrollen är i princip identiska med motsvarigheterna till Xbox One gör det hela lite till en gäspning.

När det kommer till kvalitet och funktionalitet i handkontrollen har Sony legat efter Microsoft i tre generationer. Frågan är om inte DualSense nu täcker det glappet och kanske rent av ger Sony ett litet försprång. Jag tror fortfarande att Xbox-kontrollen är den ultimata racingkontrollen, men funktionerna i DualSense, där varierande motstånd i triggerknapparna är den stora grejen, kan mycket väl göra att PS5 blir den bästa kontrollen för multiformatsspel överlag.

Spännande tider. Snart släpps PS5 också.

(Visited 105 times, 1 visits today)