Nästa år fyller Resident Evil 25 år. Den är därmed en av de mest klassiska spelserierna vi har.

Capcom har återupplivat Resident Evil flera gånger. I Resident Evil 4 vände de upp och ned på allt vi lärt och förväntat oss och gav oss ett betydligt mer actionbetonat spel. I Resident Evil 7 fick vi, vissa sidospår undantagna, för första gången styra karaktären i förstapersonsvy, och ett VR-läge till PS4 gjorde skräcken ännu mer påtaglig. Resident Evil: Village, som är den åttonde delen, ser ut att bli ganska snarlikt.

Under de snart 25 år som har gått, vilket är egentligen det allra bästa Resident Evil? Frågan är oerhört svår att svara på. Spelen har ju släppts under helt olika förutsättningar. Det är knepigt att jämföra Resident Evil 2 till PlayStation från 1998 med Resident Evil 7 till PlayStation 4 från 2017, exempelvis. Och hur ska man se på alla remakes och återutgivningar som Capcom har släppt?

Remaken av det första Resident Evil står sig överraskande bra än i dag. Inte minst utseendemässigt, kontrollen är däremot ungefär lika bökig som den var i originalet.

Resident Evil-remaken till Gamecube.

En personlig favorit kommer alltid att vara Code: Veronica till Dreamcast. Då togs ett rejält kliv uppåt tack vare den nya generationens prestanda med tredimensionella i stället för förrenderade bakgrunder. Spelet såg fantastiskt ut tack vare Dreamcasts färgrika och silkeslena grafik. Miljöerna varierade från avrättningsplatser och krematorier till kyrkogårdar och en bas på Antarktis.

Kontrollen var emellertid oförändrad, och det var först i Resident Evil 4 som Capcom beslöt att förändra den i grunden. Då hade de redan släppt det ganska halvhjärtade Resident Evil 0 till Gamecube.

När jag väger de olika titlarna emot varandra går det inte att komma ifrån storheten i just Resident Evil 4. Det var en revolution när det kom till Gamecube, och huvudskälet till att jag köpte Nintendos konsol. I min mening håller det inte alls lika bra i dag, men det gäller faktiskt samtliga äldre Resident Evil-spel i någon mån. Därför är remakes så välkomna.

Det ryktas hett om att Resident Evil 4 står näst på tur i Capcoms remake-kö, och det skulle förvåna högeligen om det inte var så. Det är faktiskt både det bästa och ett av de mest framgångsrika av Capcoms spel. Någonsin.

Resident Evil topp 5:

  1. Resident Evil 4 (Gamecube)
  2. Resident Evil 2 Remake (PlayStation 4, Xbox One)
  3. Resident Evil Code: Veronica (Dreamcast)
  4. Resident Evil Remake (Gamecube)
  5. Resident Evil 2 (PlayStation)
Välkommen in, vetja.
(Visited 245 times, 1 visits today)