Det är snart dags för lanseringsdag för både PlayStation 5 och Xbox Series-konsolerna. Såväl Sony som Microsoft kommer sälja slut på sina första leveranser, vilket är brukligt. Men hypen hos den bredare allmänheten tycks påtagligt begränsad.

Kanske påverkar världsläget en aning. I går det att nå ut med sitt budskap via digitala kanaler, men det går inte att komma ifrån att det uppstår en distans när inga event får ha publik. Det blir helt enkelt inget drag under galoscherna.

Det största problemet med de nya konsolerna är emellertid frånvaron av nya heta spel som visar var den nya hårdvaran går för.

De där lanseringstitlarna som man bara måste ha finns inte där. Microsoft pratar bara om bakåtkompatibilitet och funktioner som quick resume. Inte ett ord om nya spännande spel, vilket förstås säger något.

Jag älskar bakåtkompatibilitet, det är en utmärkt service och borde göras till standard. Här har Microsoft blivit branschledande. Men jag köper inte en ny konsol främst för att spela gamla spel. Självfallet ska den funktionen finnas, och när de gamla spelen dessutom ser markant bättre ut på den nya konsolen tack vare auto-HDR och raytracing är det bara att applådera. Det är riktig fanservice till oss trogna kunder.

Men åter igen: det räcker inte som argument för att kränga en helt ny konsol. Inte för mig och, misstänker jag, inte för de flesta andra heller. Det är som om Xbox Series och PS5 lanseras ett år för tidigt.

Å andra sidan är denna situation inte helt unik. PS4 hade en ytterst sval lanseringslineup. Lanseringsspelen till Xbox One var något bättre, även om inget kom i närheten av att vara ett nytt Halo. Ändå var det PS4 som flög av hyllorna. Mycket hade förstås med Microsofts snedsteg före lanseringen att göra, men det var också uppenbart att folk verkligen längtade efter att lägga den gamla generationen bakom sig. PS3 och Xbox 360 började kännas ordentligt trötta. Folk ville ha en ny generation, och PS4 kändes som ett tydligt steg uppåt, vilket PS5 inte riktigt gör än.

Nu sitter jag med en standardmodell av PS4 och en Xbox One X, som både erbjuder spel och film i 4K och med HDR. Jag ser skillnad på spelen sedan jag köpte en TV som stöder både och. Det räcker alldeles utmärkt här och nu.

I en matig intervju med Gamereactor berättar Phil Spencer om bakgrunden till växande antalet interna studior och om hur han tidigt såg att Microsoft låg efter med det exklusiva materialet. Detta tar år att vända, och det framkommer mellan raderna att Spencer inte hade ledningens stöd för några uppköp tidigare.

Att Xbox Game Studios växer så det knakar nu (23 studior om ZeniMax-köpet blir godkänt) betyder inte att vi kommer se några resultat förrän om några år. Detsamma gäller studion The Initiative, som bildades 2018 och är proppad med oerhört talangfulla personer. Deras första spel kanske vi får spela först 2022.

Det kan alltså inte uteslutas att även 2021 kommer bli lite sisådär när det kommer till exklusiva spel på Xbox, vi riskerar att främst sitta där med crossgen-titlar som även går att spela till de gamla konsolerna.

För PlayStation är frågan om exklusiva spel som vanligt inte ett bekymmer. De kommer, även om 2021 är ett blankt blad i nuläget.

(Visited 136 times, 1 visits today)