Välj en sida

Har Microsoft för avsikt att lansera en svagare och billigare Xbox-modell jämsides med Xbox Series X? Forbes verkar i alla fall inte tro det. Detta av flera skäl.

Dels talar Microsofts öppna strategi emot att de skulle ha lyckats dölja en hel konsol. Ända sedan de avtäckte Xbox Series X på Game Awards i december har Microsoft portionerat ut information om konsolen och varit extremt transparenta. Att de skulle ha hållit tyst om en Series S är, menar Forbes, inte sannolikt.

Därtill är det bara ett halvår kvar till releasen. Knappt. Den mest kraftfulla konsolen, Series X, är redan avtäckt och behöver bara få ett pris. Att i ett sådant läge utannonsera en mindre kraftfull konsol skulle inte direkt skapa rubriker. Även om den skulle bli billigare.

Och slutligen: Microsoft har sagt att de inte ska lämna någon i sticket, att alla exklusiva Series X-spel även kommer till Xbox One under de första ett till två åren. Om de även lanserar Xbox Series S, var hamnar Xbox One i allt detta? Föreställ dig Xbox Series X, Xbox Series S, Xbox One X och Xbox One S på marknaden samtidigt. Fullständig förvirring.

Argumenten emot en Series S är ganska solida vid det här laget. För ett halvår sedan hade jag inte köpt dem, men nu när tiden börjar bli så knappt tycker jag att de har en del tyngd. Jag börjar luta alltmer åt att vi inte kommer få se Series S, eller Lockhart som dess projektnamn sägs vara, i år. Och då är frågan om vi någonsin får se den, för vem lanserar en svagare och billigare modell senare? Det brukar vanligtvis vara tvärtom, som vi såg med PS4 Pro och Xbox One X.

Att Microsoft har råd att förlora pengar på varje såld Series X vet alla, jag har dock ifrågasatt att de verkligen skulle vilja det. För att lyckas slåss med PS5 är det kanske ändå precis det de måste. De kan möjligen ta igen förlusten genom abonnemangsinkomster från Xbox Live, Game Pass och xCloud.

Det kan ligga en del i denna analys, kanske är det delvis därför Sony dragit ut på tiden på att avslöja priset på PS5. Inte heller Sony kan förstås veta om Microsoft har en till konsol i görningen, men de vill inte gå på PS3-missen igen och släppa en maskin som kostar betydligt mer än värste konkurrenten.

Series X är visserligen mer kraftfull, det är alla ense om, och borde inte vara billigare. Men ingen vet ännu vilken strategi Microsoft har. I en podcast med Geoff Keighley nyligen sade både analytikern Michael Pachter och tidigare Sega- och Xbox-chefen Peter Moore att de tror att Series X kommer kosta 399 dollar. Det skulle betyda en rätt svidande förlust för Microsoft som de måste täcka in någon annanstans, och det är förstås ingen garanti för framgång ändå.

Vid sidan om runt lanseringen har Xbox One under hela denna generation sålts till ett lägre pris än PS4. Det har inte hjälpt. Däremot är det sant att det är oerhört viktigt att landa rätt i både pris, marknadsföring och spel direkt vid lanseringen. Detta har både Sony och Microsoft bittra erfarenheter av.

Snart vet vi mer. Microsoft kommer ha ett stort event i juli, då räknar vi förutom att få se exklusiva spel även få ett pris och ett lanseringsdatum samt möjlighet att förboka.

Redan på torsdag ska Sony visa spel till PS5. Om vi får se konsolen är däremot inte säkert. Kanske håller Sony både konsolen och dess pris bakom skynket ett tag till. Det pågår en katt-och-råtta-lek mellan bolagen vi inte sett maken till.

(Visited 74 times, 1 visits today)