Välj en sida

Microsoft har inte direkt varit generösa med försäljningsstatistik under denna generation. När det stod klart att PlayStation 4 drog ifrån Xbox One slutade bolaget att redovisa försäljningen och började i stället delge för oss konsumenter rätt intetsägande siffror på ”spelaraktivitet”.

Vi har fått hyggligt pålitliga data från andra håll som visar att Xbox One ligger strax under 50 miljoner sålda enheter. Men hur har det egentligen gått för Game Pass? Frånvaron av konkreta siffror här har fått många att dra slutsatsen att tjänsten inte är en framgång, även om Xbox-chefen Phil Spencer flera gånger hävdat att affärsmodellen ”går bra” och att han är nöjd.

Nu har vi fått mer kött på benen. Microsoft har nämligen avslöjat att det finns över tio miljoner Game Passprenumeranter världen över. Det är en riktigt, riktigt bra siffra och den stämmer väl överens med de uppgifter som fanns i höstas om att Game Pass då hade 9,5 miljoner prenumeranter.

Vi ska komma ihåg att Xbox Game Pass lanserades för snart tre år sedan. Den släpptes till en konsol som hamnat i skymundan av PS4. Ändå har det gått så här pass bra.

Visserligen måste vi komma ihåg att det finns en del luft i siffrorna eftersom Microsoft varit oerhört generösa med gratis- och endollarerbjudanden. Med detta sagt är det nog ändå så att de flesta är fullt betalande prenumeranter. Inklusive jag själv.

För att ställa saker i perspektiv kan vi titta på hur många prenumeranter andra tjänster har:

Netflix – 183 miljoner
Spotify – 124 miljoner
Apple Music – 68 miljoner
Amazon Music – 54 miljoner
Disney+ – 50 miljoner (17 länder)
Hulu – 30 miljoner (bara i USA)
Xbox Game Pass – 10 miljoner
EA Access & Origin – 5 miljoner
PS Now – 1 miljon
Google Stadia – 1 miljon (14 länder)

De mest relevanta att jämföra med är förstås Sonys PS Now och EA Access, och kanske Stadia (även om det är en annan sorts tjänst som närmast ska jämföras med Microsofts kommande xCloud).

Summan av kardemumman är att Game Pass är en framgång, hur man än vrider och vänder på det. Vi kan räkna med att den kommer fortsätta växa rejält under nästa generation, lite beroende på hur framgångsrik Microsofts nya Xbox blir, förstås, men räkna med att de kommer vilja pusha tjänsten stenhårt. För många kan den bli tungan på vågen när de står och velar mellan PS5 och Xbox Series X.

Jag är rätt övertygad om att Game Pass som affärsmodell är framtiden. Så länge den är ett komplement till fysiska spel har jag inga som helst klagomål på det.

(Visited 81 times, 1 visits today)