Välj en sida

Microsoft lanserade sitt ”Netflix för spel”, Xbox Game Pass, för snart två år sedan. Sedan den där trevande starten har biblioteket över spel vuxit rejält och sedan ett drygt år tillbaka läggs även nya Xbox-exklusiva spel till från den dag de lanseras, vilket gett oss bland annat Sea of Thieves och Forza Horizon 4.

Jag hoppade på tåget under hösten 2017. Förmodligen är jag den ultimata kunden eftersom jag köper de spel jag vill ha fysiskt, även om de finns på Game Pass. Samtidigt får Microsoft sin månatliga avgift.

Det är uppenbart att Microsoft satsar hårt på Game Pass och att tjänsten kommer bli en viktig del av nästa Xbox. De har redan utannonserat Xbox Game Pass Ultimate, en hopslagning av prenumerationstjänsterna Game Pass och mer anrika Xbox Live.

Vi har däremot inte fått några officiella uppgifter om hur det går. I en matig artikel om nästa generations Xbox (läs den!) uppger dock Videogameschronicles att Game Pass har 9,5 miljoner prenumeranter. Det är inte illa.

Eftersom det har sålts uppskattningsvis 45 miljoner Xbox One-konsoler innebär det att nästan var fjärde Xbox-spelare där ute har ett Game Pass-abonnemang. Då ska man vara medveten om hur generösa Microsoft har varit med gratismånader. Men oaktat detta uppges Game Pass stå för en betydande del av inkomsterna för Microsofts speldivision.

Det råder ingen tvekan om att Microsoft kommer fortsätta satsa stenhårt på Game Pass under de kommande åren. Sannolikt blir tjänsten tillgänglig på flera plattformar. PC är redan sjösatt, men det har även spekulerats om Switch.

Argumenten för att köpa en Xbox blir färre när Microsofts förstapartsspel även kommer gå att spela på konkurrerande plattformar, men å andra sidan innebär det att de inte behöver sälja lika många konsoler för att tjäna lika mycket (eller mer) pengar. Och i slutändan är det trots allt inkomsterna, inte antalet sålda konsoler, som räknas. Microsoft har aldrig tjänat pengar på sina konsoler, det är spelen och kringtjänsterna som satt mat på bordet.

Adderat till detta har vi molntjänsten xCloud och, såklart, Xbox Live. Tjänster lär vara fokus framöver, vilket innebär att Microsoft erbjuder något annat än Sony. Ryktena säger att Sony kommer fortsätta satsa på stark hårdvara och exklusiva spel, precis som under den innevarande generationen. Det är begripligt eftersom det ju har fungerat ypperligt hittills.

Vi ska inte räkna med att Sony kontrar med en egen Game Pass-tjänst. Däremot kommer Sony satsa vidare på streamingtjänsten PS Now. Kampen om vem som har den mest kraftfulla konsolen lär bli intensiv. Uppgifter gör gällande att både Sony och Microsoft siktar på att bräcka Googles kapacitet för Stadia.

(Visited 50 times, 1 visits today)