Att coronavirusets spridning över världen har orsakat enorma ekonomiska skador, vid sidan om de rent mänskliga, är odiskutabelt. Även spelbranschen påverkas förstås, vilket vi sett genom inställda mässor och framskjutna spel.

Nu hävdar Bloomberg att även om PlayStation 5 ligger i fas för lansering i slutet av året, kommer tillgången sannolikt vara begränsad.

Det har länge ryktats att Sony har problem med prissättningen av PS5. Komponenterna har stigit i pris och enligt uppgift kostar konsolen mellan 450 och 470 dollar att tillverka, vilket innebär att Sony knappast kan lägga sig under 499 dollar i pris. Kanske kommer de till och med att landa på 549 dollar, vilket i Sverige skulle betyda minst 6 000 kronor.

Enligt Bloomberg begränsar Sony tillverkningen av PS5 till mellan 5 och 6 miljoner enheter till och med 31 mars 2021. De räknar med en minskad efterfrågan på grund av ett högt pris. Stigande arbetslöshet världen över, inte minst på den viktiga nordamerikanska marknaden, gynnar knappast heller företag som i grunden tillverkar dyra och ej livsnödvändiga (nåja) underhållningsprodukter.

Som jämförelse kan nämnas att Sony sålde 7,5 miljoner enheter av PS4 under samma tid efter lanseringen 2013, så även om produktionen av PS5 enligt dessa uppgifter blir lägre är det inga katastrofsiffror.

Produktionen sägs inte ha påverkats av covid-19, men viruset har haft en effekt på andra delar av Sonys affärsplan, däribland marknadsföringen.

Vi får ställa in oss på att vare sig PS5 eller Xbox Series X kommer bli billiga. Ej heller kommer de bli lätta att få tag i under den första tiden, så att förboka är definitivt att rekommendera. Man ska dock veta att en förbokning knappast är en garanti för att få konsolen på lanseringsdagen.

Sällan har vi sett ett sådant chicken race gällande pris på de nya konsolerna. Sony och Microsoft verkar vänta ut den andre just nu.

Microsoft har förstås råd att ta en förlust på varje såld enhet om de vill pressa priset av konkurrensskäl, men det finns ingen anledning att tro att de väljer den vägen. De vill tjäna pengar precis som alla andra, och med tanke på att de (troligen) har en billigare Xbox-konsol i görningen kommer de ha en lägre tröskel in till nästa generation än Sony i vilket fall.

Personligen lutar jag åt att vänta till 2021 innan jag hoppar på nästa generation. Jag klarar mig utmärkt med Xbox One X och min standard-PS4 för tillfället, och eftersom Microsofts förstapartstitlar till Series X under den första tiden även ska släppas till Xbox One går jag inte miste om så mycket exklusivt material.

Sony är en annan femma, men hittills vet vi noll och intet om lanseringsspelen till PS5. Och då är det ingen mening att förboka.

(Visited 286 times, 1 visits today)