Välj en sida

Tiden går. Det blev vi åter bryskt påminda om i går när spelmedier uppmärksammade att Sonys mest framgångsrika konsol någonsin, PlayStation 2, fyllde 20 år.

Med sina 155 miljoner sålda enheter är PS2 fortfarande den överlägset mest framgångsrika spelkonsolen genom alla tider. Och lär så förbli.

Jag ägde aldrig en när det begav sig. Jag spelade på den fantastiska Dreamcast och valde sedan Xbox och slutligen Gamecube framför Sonys PS2.

Trots detta kan jag förstås se hur otroligt många spel som släpptes till PS2. Den var marknadsledande, och det märktes på utbudet.

Däremot är det inte överdrivet många spel jag önskar att jag hade spelat där och då. Silent Hill 3 är ett undantag. Silent Hill 2 kom även till Xbox, men det tredje spelet var PS2-exklusivt. Än i dag går jag i tankar att köpa spelet och testa, trots alla år som gått.

PS2 håller fortfarande titeln som den bäst säljande spelkonsolen med bred marginal. PS4 är på väg mot 110 miljoner, vilket är oerhört bra. Men PS2 var aktiv på marknaden längre. Faktum är att den inte togs ur produktion förrän strax innan Sony avtäckte PS4 i början av 2013.

Om detta rekord innebär att PS2 också är den bästa konsolen någonsin är förstås en annan sak. Själv tycker jag inte det, men smaken är som baken och för många representerar PS2 en härlig tid från barndomen.

PS2 seglade förbi sina konkurrenter med bred marginal. Den som gräver kommer dock finna en hel del guldkorn även till Xbox och Gamecube. De firar 20 först nästa år.

(Visited 45 times, 1 visits today)