Välj en sida

Det finns olika sorters spelare. Vissa, men jag skulle tro en klar minoritet, är så kallade completionists. De vill inte bara klara av spelen de påbörjar utan också hitta allt i dem. 100 procent.

Andra gör sitt bästa och kämpar sig igenom spel som de kanske inte gillar nämnvärt, men bryr sig inte så mycket om de missat något längs vägen. Och så finns de som inte längre orkar traggla sig igenom spel de inte fastnar för under den första timmen.

Jag brukade tillhöra grupp nummer två. Jag fick ett lätt obehag av att inte spela ut spel jag påbörjat. Det låg och gnagde som ett eksem. Numera tillhör jag grupp tre. Jag testar massor av spel men klarar bara ut en bråkdel av dem. Det är de spel jag verkligen gillar som föräras min tid. Resten kan jag lätt skippa. Jag har kort sagt blivit bättre på att ge upp spel som inte ger mig något.

Detta är en lite befriande känsla. Tvånget att behöva pressa mig igenom spel jag egentligen inte gillar är som bortblåst. Visst kan jag fortfarande ha lite dåligt samvete över att inte ha lyckats ta mig igenom vissa spel som egentligen förtjänar det. Men småbarnslivet sätter rätt tydliga ramar för vad som är möjligt, och det är bara att tugga i sig.

Mängden spel och tillgången till både dem och annan underhållning gör oss lätt blasé. I tioårsåldern var det på ett sätt enklare: man hade inte råd att köpa spel varje månad utan nötte de man hade. Gång på gång. Jag vet inte hur många gånger jag spelade ut Sonic 2 eller varvade Sega Rally.

I vuxen ålder har vi råd att köpa spel på ett helt annat sätt. Lägg därtill tjänster som Game Pass och det är lätt att hoppa mellan flera spel per kväll. Detta kan lätt orsaka stress.

Jag önskar således att fler kunde släppa stressen och fokusera på ett eller några få spel i taget. Helt enkelt är det inte, men det går. Njutningen av att kunna koppla av med ett spel i taget och ge det den tid det kräver, ökar chansen att faktiskt få en riktigt trevlig stund. En stund utan stress.

Konsten att kunna ge upp ett spel är förutsättningen för att ge tid för ett annat.

(Visited 80 times, 1 visits today)