Välj en sida

2019 kommer sannolikt bli det sista året innan efterföljarna till PlayStation 5 och nästa Xbox visas upp för allmänheten. Om man ska gå efter hur Sony och Microsoft gjorde förra gången kommer vi få se både PS5 och nästa Xbox under våren 2020.

I februari 2013 visade Sony upp den nya handkontrollen till PS4. Först på E3 fyra månader senare fick vi se själva konsolen. Genom sin tydlighet kunde Sony undvika att falla i samma grop som Nintendo föll i när de också valde att första visa upp handkontrollen till sin nya konsol Wii U och lyckades förvirra konsumenterna så till den grad att många flera år senare trodde att Gamepaden var ett tillbehör till Wii. Microsoft å sin sida hade ett eget event och avtäckte Xbox One i maj 2013, en händelse vi för övrigt helst vill glömma.

De flesta verkar ense om att de kommande två konsolerna lanseras i slutet av 2020. Det är ingen vild gissning, även om Microsoft nog borde försöka hinna lite före Sony den här gången. Även om det bara skulle bli med ett halvår. Personligen skulle jag inte ha något emot om Sony och Microsoft väntade till 2021, men alltmer tyder just nu på att det kommer att ske redan nästa år. Det räcker att titta på pipelinen av spel.

Sony ställde in PSX i fjol eftersom de inte ansåg sig ha tillräckligt mycket nytt att visa. Detta innebär förstås i praktiken att de flesta projekt som nu är under arbete är till PS5, inte PS4. Och dessa kan inte Sony säga något om än.

Över tre år efter att Halo 5 släpptes har Microsoft fortfarande inget releasefönster för Halo Infinite, vilket tyder på att de vill göra det till ett releasespel för nästa Xbox (möjligen som en cross-titel). Dessutom uppges att runt en fjärdedel av utvecklarna i branschen (oklart hur många som tillfrågades) arbetar på spel till nästa generations konsoler. Denna siffra kommer växa avsevärt under 2019 när det stora skiftet lär ske bland dem som planerar nya projekt.

På en nivå känns det lite märkligt att nästa generations hårdvara bara är ett drygt år bort. Spel som Red Dead Redemption 2, Resident Evil 2, God of War och Forza Horizon 4 har fått fem år gamla konsoler att kännas som nya igen. Med konsoler som överträffar Xbox One X med 50 eller 100 procent i CPU är det dock inget snack om att det kommer märkas skillnad när de nya konsolerna landar. Hur utvecklarna använder denna kraft är upp till dem, men mer avancerad AI är sannolikt något vi kommer att se.

En annan förhoppning är att indiescenen kommer fortsätta blomstra. Att vi vid sidan om GTA VI, Resident Evil 3 och Naughty Dogs nästa projekt också får mindre spel som påminner om Celeste, Firewatch och What Remains of Edith Finch.

Så… är vi redo? Ja, det är vi nog.

Microsoft har varit duktiga på att utveckla riktigt bra hårdvara denna generation. 
Vi hoppas på mer av den varan även nästa gång.

(Visited 61 times, 1 visits today)