Välj en sida

Resident Evil var inte först i skräckgenren, men det var spelet som på allvar introducerade zombierna, de vandrade döda, till spelvärlden. Sedan dess har dessa hasande kadaver ätit oss i nacken otaliga gånger.

I Resident Evil 4 ersattes zombierna av las plagas, bindgalna bönder som smittats av en parasit. Dessa passade bättre i den fjärde delens actionbetonade upplägg eftersom zombierna är för långsamma. I Resident Evil 7 fick vi stifta bekantskap med the molded, svarta slemmiga figurer som man ledsnade fort på.

Därför var det en överraskande fräsch upplevelse att återse zombierna i remaken av Resident Evil 2. Jag hade faktiskt saknat dem. De är långsamma, men de är många och dyker upp lite överallt, vilket gör att man ständigt måste vara på helspänn. Dessutom är det svårt att värja sig från deras angrepp.

Trots att Resident Evil 2 spelas i tredje person är zombierna lika skrämmande som i exempelvis Zombi U, ett något underskattat zombiespel till Wii U som konverterades till PS4 och Xbox One tre år senare.

En stor del av detta förklaras av den vassa grafiken och det bitvis kompakta mörkret. Remaken är betydligt mörkare än originalet, och mörker har alltid skrämt oss.

Det sägs nu att Capcom arbetar både på Resident Evil 8, som befinner sig i förproduktion och till skillnad från det förra spelet kommer spelas i tredje person, samt en remake av Resident Evil 3: Nemesis. Vi vet således att minst ett kommande spel innehåller zombier.

I Resident Evil 8 väntas Capcom ta ut svängarna lite och tänka nytt, och det är inget fel i det. Bara det blir något annat än de tråkiga molded från Resident Evil 7. Zombier är inte så tokiga fiender i skräckspel, trots allt. Det har vi åter blivit påminda om.

Det är ofint att störa mitt i maten.

(Visited 53 times, 1 visits today)