Netflix har utvecklats från en streamingtjänst för film till en tjänst för främst serier. Det vimlar av bra serier, korta som långa. Även sådana producerade i Norden.

Här är några tips på bra kriminalserier för att överleva vintermörkret – eller kanske snarare för att gotta sig i det.

Gränsland
Det är något speciellt med kriminalserier som utspelas på mindre orter. Gränsland utspelas vid den svensknorska gränsen. Vänskap och släktskap sätts på spel när ett självmord visar sig vara något annat. Hur långt är du beredd att gå för att skydda ett syskon?

Kärv.

Fångade
Kan Island göra kriminalserier? Youbetcha. Ett styckat lik hittas på den glesbefolkade orten och en jakt sätter igång. Men inget är som det verkar, och snart rullas både människohandel och en hel del hemligheter i byn upp. Och vintern, ja den är en lika stor fiende som mördaren.

Real Detective
Inte att sammanblandas med dramaserien True Detective. Real Detective är en dramadokumentär miniserie i (hittills) två säsonger och bland det bästa jag sett i genren. Det som gör att denna serie sticker ut är inte bara de dramatiska fallen utan också skådespelarprestationerna. I de allmänt slöa dramatiseringar som vanligtvis görs brukar det inte bjudas på något skådespeleri att tala om, men det gör det faktiskt här.

Autentiska fall, vissa rent chockerande, berättade av den som ledde utredningen samt professionella dramatiseringar. Real Detective är bättre än det mesta.

Mindhunter
Detta är ingen actionserie. Här finns inga biljakter, inga direkta tempoväxlingar. Bara långsam och väldigt välgjord TV. Att fallen är autentiska ger serien en extra krydda. Mindhunter handlar om FBI:s framväxande verksamhet med att ta fram profiler, något som möttes med ett stort internt motstånd. Lockelsen i att få sätta sig ned med de värsta seriemördarna som vandrat på amerikansk mark är stor. Men vem är det i slutändan som utnyttjar vem?

Den oskyldige mannen
Hur rättssäkerhet är Oklahoma? Inte särskilt att döma av denna dokumentärserie, där flera män dömts för mord på synnerligen lösa grunder. Den oskyldige mannen nystar upp en upprörande härva av oprofessionella poliser, slöa advokater och misstänkta som inte kan föra sin egen talan. För vissa tycks det verkligen kört redan från början.

Making a murderer
På samma tema som Den oskyldige mannen. Fast värre. Sällsynt upprörande om planterade bevis, framtvingade erkännanden och liv som går till spillo bakom galler. Helt i onödan. Något är ruttet, väldigt ruttet.

(Visited 697 times, 1 visits today)