Välj en sida

Electronic Entertainment Expo började 1995 som en branschmässa för att återförsäljare skulle kunna se spelen innan de beslöt sig för att köpa in dem eller ej. Vanliga gamers var inte inbjudna.

Genom åren har mässan både breddats utvecklats och minskat i betydelse. I dag är allmänheten inbjuden, men å andra sidan utannonserar utgivare spel närhelst de önskar och konsoltillverkare som Nintendo, Sony och Microsoft har sina egna event när de ska visa spel eller avtäcka konsoler.

Redan 2013 avtäckte Microsoft Xbox One på ett eget event i Seattle i stället för på det traditionella E3 i Los Angeles. Sony visade upp DualShock 4 i februari 2013 för att sedan visa själva konsolen på E3 några månader senare. Och Nintendo, som mer och mer kommit att ignorera E3, visade upp Switch i början av 2017 och lanserade redan i mars.

Nu har Sony, enligt Gameinformer, meddelat att de inte kommer delta på E3 2019. Detta innebär att de inte bara avstår från den populära presskonferensen utan helt uteblir på mässgolvet. Sonys bås brukar vara bland de största om inte allra störst, så deras frånvaro kommer helt klart märkas. Ej heller kommer Sony visa en förinspelad briefing likt Nintendo Direct.

As the industry evolves, Sony Interactive Entertainment continues to look for inventive opportunities to engage the community. PlayStation fans mean the world to us and we always want to innovate, think differently and experiment with new ways to delight gamers. As a result, we have decided not to participate in E3 in 2019. We are exploring new and familiar ways to engage our community in 2019 and can’t wait to share our plans with you.

Detta är lite oväntat, men det finns förstås en logik bakom beslutet. Vi kan notera att Sony även, till mångas besvikelse, ställde in årets PlayStation Experience. Detta på grund av att de inte hade tillräckligt mycket att visa.

Sannolikt innebär beslutet att Sony har fler spel till PlayStation 5 än till PlayStation 4 under utveckling och att de helt enkelt inte har så mycket nytt att visa till PS4 nästa år. Försäljningen framgent lär drivas av tredjepartsspel, inte av Sonys exklusiva titlar. Återstår The Last of Us: Part II, som ännu saknar ett lanseringsfönster, men ett spel räcker inte för en hel mässa.

Att PS5 skulle lanseras redan 2019 känns långsökt, även om inget kan uteslutas. Men troligen är Sonys frånvaro från nästa års E3 ett tecken på att det nu sker ett skifte från den nuvarande till nästa generation och att Sony hellre än att bli buade håller något eget mindre event för PS4 under nästa år och kanske, kanske visar något litet från PS5.

För oss gamla rävar som minns den gamla tidens spelmässor och fortfarande ser fram emot presskonferenserna för att kunna diskutera ”vem vann?”, är det en besvikelse att Sony inte deltar nästa år. Microsoft lär vara där som vanligt och Nintendo har sedan flera år tillbaka valt att finnas på mässgolvet men inte hålla någon konferens live på plats.

Spelbranschen förändras och E3 likaså. Fansen får helt enkelt svälja detta och ge sig till tåls. PS5 kan visa sig vara värd det.

(Visited 70 times, 1 visits today)