Välj en sida

Fem år har gått sedan PlayStation 4 och Xbox One lanserades. Fem år av överraskningar, besvikelser, fantastiska spel, mindre fantastiska spel, slimmade konsoler, uppgraderad hårdvara, streamingtjänster för spel och ett VR-tåg som aldrig riktigt lämnade stationen.

Det har varit fem händelserika år. I väntan på en text om vilka spel som varit bäst under dessa fem år kan det vara lägligt att ta en titt på vad som egentligen hänt och varför.

Efter en succéartad period med Xbox 360 var mångas blickar riktade mot Microsoft när de skulle avtäcka Xbox One på sitt så kallade Xbox Reveal i maj 2013. Det vi fick se var ett sällan skådat magplask som avslöjade att Microsoft helt tappat kontakten med vanliga spelare.

Folk blev fly förbannade, undertecknad inkluderad. Jag förbokade en PS4 i ren ilska efter att Microsoft lyckats förvirra konsumenterna ännu mer på E3 samma år.

Det var exempelvis oklart om Xbox One skulle kunna spela begagnade spel. Kravet på ständig uppkoppling fick i och för sig onödigt stor uppmärksamhet då de flesta, åtminstone i vår del av världen, har konstant tillgång till internet. Men det var nog själva kravet i sig, och den långa listan på begränsningar, som gjorde människor irriterade.

Det finns bara ett ord för detta event: katastrof.

För dessa blunders har Xbox som varumärke lidit skada, och Xbox One repade sig aldrig riktigt.

Vägen låg således öppen för Sony. PS4 var ingen modig produkt. Den var tvärtom en förvånansvärt traditionell spelkonsol som egentligen inte lovade att göra så mycket annat än att erbjuda de bästa spelen.

På detta löfte har Sony ridit synnerligen framgångsrikt i fem år. Och de har levererat. Medan Microsoft ägnat flera år åt att reparera skadorna och utveckla både hårdvaran och tjänsterna för att matcha konkurrensen, har Sony sett till att PS4 varit den bästa konsolen för både exklusiva AAA-spel och mindre indietitlar.

Sony ligger efter Microsoft på flera sätt. Handkontrollen är av dålig kvalitet och har usel batteritid. Konsolen är alldeles för högljudd och nog kan man tycka att Sony borde ha uppgraderat gränssnittet mer efter fem år. Men inget av detta har stoppat framgången eftersom det folk mest av allt vill ha, är spel.

Det tog tid för Microsoft att vända skutan, men så sakteliga blev Xbox One en attraktiv plattform på både in- och utsidan. Den hyperfula VHS-liknande kolossen ersattes av Xbox One S. Kinectkameran plockades bort ur ekvationen och togs ur produktion. En satsning på bakåtkompatibilitet med först Xbox 360 och sedan den första Xbox lanserades.

”Netflix för spel”, Xbox Game Pass, har ett okänt antal prenumeranter i dagsläget, men Microsoft ser till att alla förstapartsspel släpps där samma dag. Vilket innebär att Sea of Thieves, Forza Horizon 4 och kommande Halo-spel ligger där dag 1. Enligt Phil Spencer har denna affärsmodell lite oväntat även inneburit en ökad försäljning av spelen i fråga. Om fler spelar dem, kommer fler också att köpa dem.

E3 2013. Här lade Sony grunden för sin seger denna generation.

När sedan Project Scorpio blev verklighet för ett år sedan började äldre spel även få en fullgod remaster-behandling genom den så kallade One X Enhancement. Gamla 360-spel såg plötsligt oerhört mycket bättre ut. Helt gratis.

Sony har varit mindre lyckosamma när det kommer till tjänster. De erbjuder ingen bakåtkompatiblitet, vilket omöjliggörs av arkitekturen i PS3, och har inget att matcha Game Pass med.

Men de släppte i alla fall PS4 Pro, en uppgraderad PS4 som erbjuder spel i 4K-upplösning men saknar en UHD Blu-ray-drive för film. Microsofts svar, Xbox One X, är den bättre konsolen och verkar också haft en bättre attach rate, men i slutändan handlar det som vanligt om spelen.

Uncharted 4. Bloodborne. Horizon Zero Dawn. God of War. Detroit: Become Human. Spider-Man. PS4 är platsen för riktigt bra exklusiva spel i denna generation, det går inte att komma ifrån.

Ändå har jag spelat mer på min Xbox One, och det har med en Elite controller, Game Pass och tredjepartsspelen att göra. Min PS4 har på senare tid endast använts för att spela de exklusiva Sony-spelen. Dessa är å andra sidan så pass många och så pass oundgängliga att det inte går att vara utan en PS4.

Min grundrekommendation för den som går i köpartankar är ändå PS4 då utbudet av spel lär passa de flesta. Men gapet mellan de två plattformarna är avsevärt mindre i dag än för några år sedan. Delvis på grund av att Game Pass erbjuder ett så fantastiskt värde för pengarna.

Är du ute efter spel som Call of Duty, Battlefield, FIFA och Assassin’s Creed och råkar gilla racing skulle jag hänvisa dig till Xbox One.

Nu när det är Black Friday kommer du dessutom mest troligt hitta de mest prisvärda erbjudandena om du tittar efter en Xbox One S.

(Visited 80 times, 1 visits today)