Välj en sida

Det hände nyligen. Jag köpte en HD DVD-film. Det var länge sedan sist och du lär undra varför i hela friden någon köper film till ett sedan länge dött och begravt filmformat. Tja, kanske för att den bästa utgåvan av Terminator 2 råkade släppas på just HD DVD.

Drygt tio år har passerat sedan gav Toshiba upp slaget. HD DVD föll mot Blu-ray. Flera stora återförsäljare hade börjat rekommendera Blu-ray, men spiken i kistan kom när stora Warner Bros, som släppt sina filmer till båda formaten, beslöt att överge HD DVD.

Detta kom inte så lång tid efter att Paramount fattat rakt motsatt beslut, något som fått Sonychefen Howard Stringer att förklara ”dödläge” i kriget.

I en intervju medgav Stringer att striden egentligen mest handlade om prestige och att Sony skulle överleva en seger för HD DVD också. Detta var i november 2007. Bara tre månader senare var kriget över. Sony hade vunnit.

Jag hoppade tidigt på tåget med HD-film. Eftersom jag investerat i en dyr HD Ready-TV och spelade mina spel i HD tyckte jag att det inte var mer än rätt att även filmerna fick samma behandling. Jag tog genvägen till HD-film genom att köpa HD DVD-spelaren till Xbox 360, men kom även senare att inhandla Toshibas HD-EP30. Den fungerar utmärkt än. (2010 inhandlade jag slutligen en Blu-ray-spelare.)

HD DVD:s förlust innebar att jag satt med en massa filmer hemma till ett format som dödförklarats men som ju gick lika bra att titta på ändå. Däremot kom det inga fler till formatet. Det innebar också att det billigare och regionfria formatet lades ned, vilket var beklagligt.

I dag tittar folk nästan konstigt på dig om du köper film på skiva. Blu-ray blev aldrig arvtagaren till DVD. Konsumenter har i stället flyttat till streamingtjänster som Netflix, HBO och andra för sitt filmtittande. Vilket är begripligt.

Samtidigt går det inte att komma ifrån att den absolut bästa upplevelsen fås på skiva. I dag säljs 4K Blu-ray i butik, och precis som när HD DVD och Blu-ray lanserades känns priserna inte särskilt rimliga. Jag betalade 250 kr för de flesta HD DVD-filmer då, vilket motsvarar ungefär vad en 4K Ultra HD-film kostar i dag.

Jag vet inte om priset måste ligga där för att filmbolag och återförsäljare ska gå runt, men det verkar osannolikt. (särskilt som inkomsterna från film på skiva lär vara försumbara).

Det är i vilket fall ett uselt sätt att få folk att uppgradera. Ytterst få är beredda att betala närmare 300 kr för en film.

I slutändan spelade utgången av kampen mellan HD DVD och Blu-ray knappast någon roll för det fysiska filmformatets överlevnad. Streamingtjänster är framtiden. Frågan är när, inte om, film på skiva kommer att försvinna.

(Visited 38 times, 1 visits today)