Välj en sida

Samsung hade i princip redan släppt all information om sin nya Galaxy Note 9 när den under gårdagen visades upp officiellt. Det som var nytt fanns i det finstilta. En sak kan dock konstateras redan nu: Samsung verkar ha skapat sin bästa telefon hittills.

Jag har aldrig varit ett fan av phablets. De passar mina relativt små händer illa och går inte ned i fickan. Därför har Note, trots sin prestanda och fantastiska skärm, aldrig riktigt lockat mig.

Jag har sedan jag övergav Iphone, genom att sälja Iphone 4S kort efter att jag köpte den, hållit mig till Galaxy S-modellerna S3 och nu S6. Perfekt storlek och bra prestanda till ett någorlunda rimligt pris. På senare tid har Huawei släppt en del modeller som lockar en hel del, både Honor 9 och P20 Pro. Ofoget att plocka bort 3,5mm-uttaget för hörlurar gör dock att den sistnämnda går bort.

Min telefon har hunnit bli drygt tre år gammal men är fortfarande rapp och glad. Dock krånglar kameran lite och batteritiden är inte vad den borde vara längre. Det bär lite emot att slänga den åt sidan för det är fortfarande en fantastisk telefon. Men någon gång bör det ske, och frågan är om inte tiden är kommen.

Galaxy Note 9 ser nämligen ut att vara en vansinnigt läcker telefon. Eller kalla det dator, för med alla funktioner som Samsung har pressat in i denna lilla tunna läckerbit börjar det bli svårt att kalla det en telefon längre. Den uppges till och med ha vattenkylning!

Det som lockar mest med Note 9 är prestandan, batteritiden, att den har 128gb internminne som minimum och – faktiskt! – den stora skärmen.

Jag märker nämligen att jag gör alltmer på telefonen, i synnerhet nu med småbarn hemma som gör att jag sällan får tid att sitta vid datorn lika länge som förr. I dessa lägen är en större skärm guld värd.

Endagsbatteri
Samsungs telefoner har inte direkt ett rykte om sig att ha marknadens bästa batteritid. Efter att ha försökt sig på ett större batteri i Note 7, som började brinna, tog Samsung det säkra före det osäkra  i Note 8.

Nu verkar de ha fått självförtroendet åter igen, för Note 9 har ett batteri med 4 000 mAh. De kallar det ”endagsbatteri”, det ska alltså hålla en hel dag. Vilket naturligtvis kommer bero på hur du använder telefonen. När teknikjättar pratar om lång batteritid ska det tas med samma nypa salt som när biltillverkare skryter om snål bensinförbrukning.

Värstingprestanda
Prestandamässigt är detta det värsta, eller snarare bästa, Samsung hittills har byggt. Arbetsminnet ligger på 6-8 gb beroende på modell jämfört med 3gb i Iphone X. Det betyder inte att Note 9 är dubbelt så snabb, processorn A11 i Iphone X är beryktad vid det här laget så man ska inte stirra sig blind på enbart arbetsminne.

Med ett minneskort på 512gb kan du totalt komma upp i över 1tb internt och externt minne i Note 9. Helt galet. Få lär lida brist på minne hur mycket de än fotar och filmar.

Den intelligenta pennan
Det som särskiljer Note från Galaxy S Plus-modellerna är förstås S Pen. Den går inte bara att skriva på skärmen med när skärmen är svart utan har utvecklats sedan sist och har nu bluetooth. Detta möjliggör för att använda pennan som ett slags fjärrkontroll för att bland annat ta bilder, även med selfiekameran. Dess användningsområden är i övrigt upp till appskapares uppfinningsrikedom världen över. Pennan kan laddas i telefonen på under en minut och klarar sig i en halvtimme.

Och så var det kameran. Den har fått sig en rejäl ansiktslyftning och reagerar nu på vad du fotograferar för att ge bäst kontrast. Den ska också varna för bland annat slutna ögon så att man kan ta en bild till. Hur bra detta fungerar i realiteten återstår som vanligt att se, men allt tyder på att Samsung tagit ett stort steg framåt i kamerakvalitet. Ett område inom vilket de traditionellt legat lite efter.

Och så var det priset…
Smakar det så kostar det. Sällan har denna devis varit så sann som när Samsung lanserar en ny Note. För basmodellen med 128gb minne och en processor med 6gb arbetsminne ligger priset i Sverige på 10 890 kr. Den som vill ha 512gb minne och en 8gb-processor får räkna med att bli 13 490 kr fattigare. Men de flesta kommer förstås välja abonnemang med avbetalning, vilket ger illusionen av att komma billigare undan.

En sak som måste nämnas är Samsungs inbyteserbjudande (se ovan). De lägger på tvåtusen kr ovanpå ordinarie inbytespris för gamla Samsung- och Iphonetelefoner, vilket får sägas vara extremt generöst. Det gör det onekligen mer lockande att ta steget.

Det kan mycket väl bli en Note 9 för min del. Jag måste bara klämma lite på den först och känna efter om jag verkligen behöver, inte bara vill ha, den.

Samsung har nu slutat uppdatera Galaxy S6, vilket väl är en liten indikation på att det nog börjar bli dags att byta lur.

En intelligent penna. Samsung uppges lägga 200 miljarder kr i en satsning på att 
gå från smarta till intelligenta telefoner genom bland annat AI, biokemi och 5G.

(Visited 111 times, 1 visits today)