Välj en sida

Ett nytt år är här och med det massor av spel att se fram emot. Det är ganska lätt att sätta ihop en topplista av kommande spel – det är svårare att rangordna dem.

Saken kompliceras lite av att vissa spel med största säkerhet kommer släppas under 2018 men saknar ett datum än så länge – medan andra har ett datum men mycket väl kan komma att försenas till 2019.

I slutändan är det ändå utannonserade lanseringsdatum som måste gälla här och nu. Nedanstående lista innehåller därför vare sig Xbox-exklusiva Ori and the Will of the Wisps (uppföljaren till Ori and the Blind Forest från 2015) eller Shadow of the Tomb Raider, vars titel inte ens är bekräftad men där Square Enix i praktiken har bekräftat att spelet ska utannonseras och sedan lanseras kort efteråt.

Som synes är det mestadels till PS4 som det kommer spel under detta år som jag är intresserad av. Om nu inte Microsoft har ett antal ess i rockärmen, vilket förefaller osannolikt. Halo 6 är visserligen inte otänkbart, i höst har det trots allt gått tre år sedan Halo 5: Guardians, men då kommer det sannolikt utannonseras först på E3 i juni.

Nåväl, så här ser min topp-tio-lista över de mest efterlängtade spelen 2018 ut just nu.

1. Shenmue III
(PS4, PC)
Shenmue II hade oturen att släppas till Dreamcast, en konsol som bara fick ynka 18 månader på den västerländska marknaden innan Sega tvingades lägga ned produktionen. 2001 dog alla planer på en fortsättning av Yu Suzukis påkostade saga.

Via Kickstarter har en tredje del nu blivit möjlig. Spelet har redan försenats en gång och det verkar osannolikt att det inte kommer skjutas fram en gång till givet hur lite av faktiskt gameplay som Ys Net har visat upp. Shenmue III är ett budgetspel jämfört med föregångarna, och lär sågas i spelpressen den dag det släpps. Jag har dock väntat sedan 2001 på en tredje del och vill bara få möjlighet att spela fortsättningen.

2. Days Gone
(PS4)
Ännu ett post-apokalyptiskt äventyr? På ytan är det inte mycket som Days Gone gör som känns unikt, men av det gameplay som har släppts att döma kommer detta bli ett välproducerat och kul spel. Zombiegenren är inte död än.

3. Metro Exodus
(PS4, PC, Xbox One)
De två första spelen står och väntar på mig i spelhyllan. Det kan passa bra som uppvärmning inför ett spel som ser riktigt läckert ut.

4. Dreams
(PS4)
Jag gillade verkligen vad Media Molecule gjorde med Little Big Planet och älskade deras Tearaway och Tearaway Unfolded till PS Vita respektive PS4. De två sistnämnda blev inga storsäljare, men det verkar inte ha avskräckt dem från att åter igen pröva nya saker.

Dreams är ett sandlådespel där spelaren bygger både karaktärerna och världen. Det är lite oklart för mig hur bra det här kommer fungera, men efter deras senaste alster har jag fullt förtroende för att Media Molecule kommer lyckas.

5. Concrete Genie
(PS4)
Detta ser ut att bli ännu ett magiskt litet indieäventyr.

6. Crackdown 3
(Xbox One)
Spelet som skulle bli Microsofts stora titel i fjolårets julhandel sköts fram. Förhoppningsvis har det gjort Crackdown 3 gott, för det vi fick se på E3 imponerade inte, och det var i ärlighetens namn en rätt usel titel för att visa styrkan i Xbox One X. Detta är en så pass stor titel att den bara måste leverera. I vår får vi svaret.

7. Anthem
(PS4, PC, Xbox One)
Visserligen tyder det mesta på att detta kommer bli ungefär som Destiny, det vill säga ett rätt sterilt multiplayerspel, och därmed inte min kopp te. Men den helt makalösa grafiken och de vackra miljöerna har gjort att spelet ändå finns på min radar än så länge. Kan man hoppas på en anständig enspelarkampanj?

8. Shadow of the Colossus
(PS4)
Jag spelade aldrig detta på PS2, vilket var ett misstag. Nu får jag snart chansen att avnjuta remaken till PS4 i stället.

9. God of War
(PS4)
God of War får en nystart på en ny generations hårdvara. Av det Sony har visat hittills tyder på ett moget och allvarsamt äventyr, och säkerligen lika brutalt som de tidigare spelen.

10. Vampyr
(PS4, PC, Xbox One)
Spelmässigt har det inte övertygat, men det är något med miljöerna och atmosfären som gör att Vampyr trots allt är en spännande titel.

(Visited 56 times, 1 visits today)