Välj en sida

Det är kvartalsrapporttider. Nintendo meddelade i går att de har skeppat 7,63 miljoner enheter av Switch sedan den lanserades i mars. Eftersom den fortfarande verkar sälja slut på många håll kan vi räkna med att inte särskilt många av dessa står och skräpar på butikshyllorna.

Nintendos ursprungliga mål var att sälja 10 miljoner Switch-enheter till den 31 mars 2018, men det höjs nu till 14. Om det målet nås kommer Switch ha passerat Wii U:s totala försäljning på bara ett år. Helt klart bättre än de flesta väntat sig, inklusive undertecknad.

En rad spel är dessutom miljonsäljare, däribland Mario Kart 8 Deluxe (4,42 miljoner), The Legend of Zelda: Breath of the Wild (4,7) och Splatoon 2 (3,61). Det är också känt att Super Mario Odyssey, som släpptes så sent som den 27 oktober, har sålts i 2 miljoner exemplar på bara tre dagar.

Just ovanstående spel visar på vilket starkt första år som Switch har. Det är tydligt att Nintendo inte tänkte göra om misstaget med en stor speltorka under konsolens första år på marknaden, något som drabbade Wii U och enligt Nintendo avgjorde dess öde (en något förenklad analys, om du frågar mig).

Men det starka 2017 visar också på ett problem: risken är att Nintendo nu har bränt mycket av sitt krut genom att släppa de flesta av sina mest populära spelserier under ett och samma år. Det kommer inte något nytt Mario Kart, Zelda eller 3D-Mario än på kanske tre år. Kvar finns förstås Super Smash Bros. och Pokémon, så helt tomhänta står Nintendo knappast.

Därtill hoppas de säkerligen på ett ökat tredjepartsstöd, vilket de nog kommer att få. Switch är trots allt i första hand en bärbar dedikerad spelenhet, och på den marknaden totaldominerar Nintendo sedan tidernas begynnelse.

Även Sony har anledning att vara glada. De har skeppat 67,5 miljoner enheter av PlayStation 4. Därmed höjs prognosen för räkenskapsåret med en miljon till 19 miljoner konsoler, vilket om det uppnås innebär att Sony kommer ha sålt 79 miljoner PS4 i slutet av mars 2018. Därmed skulle PS4 vara på väg ikapp PS3 efter drygt halva tiden på marknaden, vilket är imponerande.

Givet hur pass bra det fortfarande går för PS4 när konsolen varit ute på marknaden i fyra år torde det inte finnas någon anledning att stressa fram PS5.

Från Microsoft är det desto tystare. Som jag berättade i går ökar omsättningen för bolagets mjukvara och tjänster med hela 21 procent, men av allt att döma har försäljningen av Xbox One saktat in under 2017 efter att ha tagit ett skutt under fjolåret, troligen tack vare Xbox One S.

Hur många konsoler Microsoft har sålt är begravt i bolagets hemliga gömmor och inte offentligt i kvartalsrapporten. Vi kan utgå från att PS4 vid det här laget har sålt mer än dubbelt så bra som Xbox One, vilket säkert sårar självförtroendet hos Xbox-teamet en aning.

Enligt Nintendo spelar mindre än var femte Switch-ägare primärt på TV:n.

(Visited 51 times, 1 visits today)