Under Gamescom-mässan gjorde Microsoft åter reklam för sin kommande uppgradering till Xbox-familjen, Xbox One X. De fick kritik för att inte ha lyckats sälja in den så bra den här gången heller.

Men sedan förbokningarna började tas emot under Gamescom verkar intresset för Xbox One X ha stigit. Enligt den initierade analytikern vid Niko Partners, Daniel Ahmad, slår förbokningarna av Microsofts nya konsol redan efter två dagar Amazons totala försäljning av PlayStation 4 Pro under hela 2017.

Detta låter oerhört imponerande, men vi ska bära två saker i minnet. Dels att en förbokning inte är samma sak som en såld produkt. Det går ju att avboka om man får kalla fötter, och det finns det alltid några som gör. Dels att Amazon är en (visserligen stor) återförsäljare.

Just Amazon brukar dock med tyngden av sin storlek användas som riktmärke för hur en produkt säljer. Det kan alltså vara så att intresset för Xbox One X är lite större än vad vissa bedömare har förutspått.

En liten brasklapp att ha med sig är hur det såg ut för ett år sedan. Förra sommaren lanserade Microsoft Xbox One S, en liten, snygg och förbättrad modell som ersatte den stora och fula lanseringsmodellen. Med One S vann de försäljningen i Nordamerika fyra månader i följd. Därefter var de tillbaka på ruta ett igen, och har inte vunnit en enda månad sedan dess.

I julhandeln är det spel som säljer konsoler, och med en så pass dyr konsol som One X kan det bli svårt att konkurrera. Särskilt när ett stort och efterlängtat spel som Crackdown 3 plötsligt föll bort från diskussionen. Det är fortfarande One S som ska dra lasset.

Trots alla brasklappar kan konstateras att intresset för Xbox One X åtminstone inte tycks stendött, vilket är uppmuntrande. Kanske har parollen ”World’s Most Powerful Console” viss attraktionskraft ändå.

(Visited 101 times, 1 visits today)