Månaderna går men frågetecknet kring att förboka Xbox One X består.

Microsofts nya dunderkonsol går fortfarande inte att förboka, och nu närmar vi oss september. Nu har det dessutom bekräftats att det stora Xbox-exklusiva spelet i höst, Crackdown 3, skjuts fram.

Beslutet att försena Crackdown 3 kan inte ha varit lätt. Spelet såldes till publiken som både det största exklusiva till Xbox One i år och det som visade vad Xbox One X går för. Det sistnämnda var hela tiden lite besynnerligt, eftersom spelets tecknade utseende inte direkt passar att visa upp världens mest kraftfulla konsol med.

Nu skjuts alltså spelet fram till våren 2018, och därmed försvinner en viktig titel från Microsofts redan skrala höst- och julschema. Kvar finns Forza Motorsport 7 och Cuphead, typ.

Ett skäl till att det ser ut så här kanske Seamus Blackley, som ledde Xbox-teamet när den första konsolen lanserades strax efter millennieskiftet, har ett svar på. Han påpekar att Microsoft i grunden inte är ett spel- eller underhållningsföretag utan gjort sina vinster på saker som operativsystem och mjukvara. En helt annan bransch.

Detta, menar Blackley, påverkar tålamodet och inställningen till stora investeringar över tid. Finansiären vill se resultat snabbt, och detta är problematiskt när man utvecklar ett spel som kan ta fyra år att färdigställa. Han jämför det med att läsa en språkkurs (Microsoft) och att växa upp i kulturen (Sony och Nintendo). Kritiken är egentligen väldigt tung, men den förklarar onekligen en hel del.

Crackdown 3 såg ärligt talat rätt halvljummet ut när det visades på E3 i juni. Det förvånade många, och kanske har Xbox-teamet sett samma sak. Hellre en försening och ett bättre spel än ett dåligt spel som lanseras vid rätt tidpunkt.

I så måtto är det såklart rätt beslut. Men det betyder oundvikligen att Xbox One får en ännu glesare kalender för resten av året. Risken för att Microsoft ska bli överkörda av både Sony och Nintendo i år är överhängande.

Det är i nuläget svårt att se hur Xbox One X ska kunna öka intresset för Xbox särskilt mycket. Om den bara gick att förboka skulle det onekligen hjälpa…

(Visited 63 times, 1 visits today)