Det fanns en tid när försäljningssiffror höll användarna på världens mest omtalade spelforum NeoGAF hungriga som djur kring en läcker köttbit. Men allt eftersom de mest välrenommerade läckorna har försvunnit har trådarna, helt utan siffror, dött ut. Det vi har kunnat göra är att spekulera hur det går för de stora konsoltillverkarna, vilket förstås inte leder till så intressanta diskussioner.

Därför är det glädjande när det äntligen dyker upp en läcka igen. En sak som blir smärtsamt tydlig när siffrorna för Sonys, Nintendos och Microsofts konsoler läggs sida vid sida är att Xbox One går på tomgång.

Gapet mellan PS4 och Xbox One på Microsofts hemmamarknad är nu så pass stort månad för månad att det nästan blir lite pinsamt. Fullt begripligt att Microsoft inte vill offentliggöra någon försäljningsstatistik längre, således. Totalt har Microsoft under årets första sex månader inte ens sålt en miljon konsoler på sin starkaste marknad (Sony har samtidigt sålt nästan 1,8 miljoner PS4).

Konsolförsäljning i Nordamerika juni 2017
01. PS4 – 381 196
02. Switch – 215 582
03. Xbox One – 153 389

Om vi tittar på hur det såg ut i juni sålde PlayStation 4 bättre än Switch och Xbox One tillsammans. Den fina försäljningen i en så pass lugn månad som juni, sett till nya spel, förvånar. Det enda som hände var att PS4 fick en remaster av tre Crash Bandicoot-spel och en PS4 Slim-modell i guld.

Medan Switch fortfarande säljer slut nästan överallt (i Japan är köerna gigantiska) har Xbox One inget momentum över huvud taget. Det lyft som Xbox One S gav efter lanseringen i fjol verkar ha avtagit väldigt snabbt. Microsoft hoppas kanske att lanseringen av Xbox One X i november kan ändra på den saken, men frågan är om det ens är en rimlig förhoppning att en konsol som kostar 500 dollar/450 pund ska kunna påverka mer än på marginalen.

Det är inte troligt att One X kommer göra särskilt mycket för försäljningen – däremot kan det vara ett sätt för Microsoft att locka utvecklare som vill se hur pass mycket snyggare och bättre deras spel kommer se ut på marknadens mest kraftfulla konsol. Vilket i den bästa av världar skulle kunna vara en väg in till nästa generation, som oundvikligen kommer.

Samtidigt ska vi inte stirra oss blinda på antalet sålda enheter. Det är tydligt att Microsoft sedan en tid tillbaka fokuserar alltmer på att krama ur sina kunder pengar via olika tjänster. Xbox Game Pass, ”Netflix för spel”, är ännu ett sätt att göra det. Om det är något mjukvarujätten kan, är det tjänster. Så i slutändan kan ändå bolaget göra goda vinster på Xbox trots att den säljer mycket sämre än konkurrenterna räknat i antal enheter.

NPD:s officiella PR visar i stort sett bara topplistor över spel numera, som synes nedan. Vi kan konstatera att Tekken 7 gör en storartad debut, att Crash Bandicoot: N.Sane Trilogy sålt överraskande bra och att stackars Prey, som släpptes i maj, redan är borta.

Annars gläds jag åt att fantastiska, mästerliga och underbara Forza Horizon 3 fortfarande är med på topp 20. Fler borde ta del av Australien på fyra hjul.

Topp 20 i Nordamerika juni 2017
01. Tekken 7 (multi)
02. Injustice 2 (multi)
03. GTA V (multi)
04. Crash Bandicoot: N. Sane Trilogy (PS4)
05. Arms (Switch) (256 000 totalt)
06. The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Wii U, Switch)
07. Mario Kart 8 (Wii U, Switch)
08. Overwatch (multi)
09. NBA 2K17 (multi)
10. Horizon Zero Dawn (PS4)
11. Ghost Recon: Wildlands (multi)
12. Call of Duty: Black Ops III (multi)
13. MLB 17: The Show (PS4)
14. Rainbow Six: Siege (multi)
15. Call of Duty: Infinite Warfare (multi)
16. Battlefield 1 (multi)
17. Minecraft (multi)
18. The Elder Scrolls Online: Morrowind (multi)
19. FIFA 17 (multi)
20. Forza Horizon 3 (XBO, PC)

Källa: NPD+läcka

(Visited 111 times, 1 visits today)