Efter två helt fantastiska år med utannonseringar som Final Fantasy VII Remake, Shenmue III, The Last Guardian 2015 samt God of War, Days Gone, Death Stranding och Spiderman året efter var det ett mer återhållsamt Sony vi fick se i år.

De två senaste åren var packade med stora spelavslöjanden, flera av vilka folk längtat efter i över ett decennium. Sonys E3 2017 blev en betydligt mer ljummen upplevelse. Vi fick se gameplay från Days Gone, som känns inspirerat av The Last of Us och ser riktigt bra och kul ut. Även Spiderman lär glädja många, och nytt material från Detroit: Become Human visades också. Men detta är spel vi redan kände till. Call of Duty: WWII är inte heller något revolutionerande.

Den största överraskningen var en remake av PlayStation 2-spelet Shadow of the Colossus. Inte för att det genererade tillnärmelsevis samma dån av applåder som The Last Guardian gjorde för två år sedan, men det är kul att en ny generation spelare, och alla vi som missade spelet när det begav sig, nu får en ny chans att stifta bekantskap med ett så ikoniskt äventyr.

Däremot sades inte ett ord om The Last of Us: Part II, vilket var ganska väntat. Förmodligen betyder det att det inte finns så mycket att visa av spelet än. Naughty Dog avslöjade det på fjolårets PlayStation Experience, så det finns gott om tillfällen att följa upp detta innan en förmodad release 2019.

Sony hade ett oväntat stort fokus på VR. Trots att, eller kanske till följd av att försäljningen för PlayStation VR har avstannat, lades mycket tid på att visa nya spel till formatet. Det är uppenbart att Sonys satsning är långsiktig och uppriktigt menad, vilket lär glädja alla som investerat i en PSVR.

Att kalla Sonys E3-briefing för svag är kanske att ta i. Men den var åtminstone allt annat än spektakulär. ”Bekväm” är nog ordet jag söker. Sony har berättat att de hittills har sålt 60 miljoner PS4 till kund. Det är förmodligen mer än dubbelt så mycket som Microsoft har lyckats med. Generationen är vunnen. Segern är klar. Och de tjänar massor av pengar på PlayStation just nu.

Kanske är det så att Sony verkligen är på väg att luta sig lite tillbaka.

Days Gone ser allt bättre ut.

(Visited 46 times, 1 visits today)