Den 23 mars 2007 släpptes Sonys svindyra teknikmonster PlayStation 3 i svenska butiker. I går var det alltså tio år sedan.

Medan PlayStation 4 skördar oerhörda framgångar världen över kan det vara lämpligt att pausa för ett ögonblick och blicka tillbaka till en tid när Sony faktiskt stod uppträngda mot väggen av både Nintendo och Microsoft. PS3 höll på att bli en fullständig katastrof för den japanska elektronikjätten.

Visionen med PS3 var enkel: den skulle både vara den mest avancerade och kraftfulla spelkonsolen någonsin och en multimediaenhet som spelade Blu-ray-filmer och hade en onlinetjänst som kunde konkurrera med Xbox Live. Prislappen för detta var ruskiga 6500 kr i Sverige. Priset var föga förvånande en flaskhals, ty till skillnad från vad dåvarande Sony-bossen Ken Kutaragi (”PlayStations pappa”) antog, var de flesta inte beredda att ta ett extra jobb för att ha råd med en PS3.

På E3 2006 presenterade Sony PlayStation 3 och prislappen 599 dollar. Det blev… tyst.

Den första modellen av PS3 var egentligen oerhört imponerande rent tekniskt. Cell-processorn var den komplicerade hjärna som Sony gärna pratade sig varma om. PS3 hade även en Blu-ray-spelare, givetvis hdmi, en hel drös med USB-kontakter, stöd för både sd- och compact flash-minne samt inbyggt Wi-Fi. Sony gick alltså all-in på prestanda och valmöjligheter i sin PS3. Med konsekvensen att priset blev alldeles för högt.

Trots att den såldes för 599 dollar i Nordamerika beräknas Sony ha gjort en förlust på uppemot 300 dollar per såld enhet. Det är smått obegripligt hur en sådan affärsplan någonsin kunde godkännas.

I efterhand har Mark Cerny berättat att tanken med valet av arkitektur i PS3, hur bakvänt det än låter, var att den skulle vara komplicerad. Således kunde Sonys egna interna team klappa sig själva på axeln när de lyckades bemästra hårdvaran bättre än tredjepartsutvecklarna. En galen inställning.

Microsoft sålde Xbox 360 för 399 dollar och kunde bara tacka och ta emot när möjligheten att vinna marknadsandelar i Nordamerika och delar av Europa öppnade sig. Många som spelat på PS2 under den föregående generationen hoppade nu över till Xbox 360. Sony blödde pengar. 2009 släpptes äntligen en mindre, tystare och något strippad slimmodell av PS3 och försäljningen började ta fart. Att Blu-ray vid den tidpunkten hade vunnit kampen mot HD DVD gjorde också att PS3 blev en attraktiv filmspelare.

Fler bakslag, som hackingskandalen 2011 och att Sony aldrig på allvar lyckades kontra Wii med sitt PlayStation Move, skulle komma. Men i slutändan var PlayStation 3 definitivt en konsol värd att äga. Spel som Uncharted 1-3, The Last of Us, Heavy Rain, Killzone 2, Little Big Planet och Puppeteer gör PS3 till en konsol man bara inte kan hoppa över (även om de flesta spel nu även kan köpas i omarbetad form till PS4).

Det brukar sägas att det finns inget ont som inte för något gott med sig, och i fallet PS3 var det tydligt att Sony lärde av misstagen när de utvecklade PS4. Denna process började enligt Cerny så tidigt som 2008.

Utan alla de misstag som begicks med PS3 hade PS4 troligen inte varit den plattform den är i dag. I mitt tycke är lanseringsmodellen av PS3 dessutom fortfarande den snyggaste spelkonsol Sony har utvecklat.

(Visited 193 times, 1 visits today)