Switch har som vi sett fått en bra start. Wall Street Journal uppger att Nintendo nu fördubblar sina säljmål och därmed ökar produktionen för att möta det nya målet. Enligt dessa uppgifter skulle Nintendo gå från ett säljmål på 8 till hela 16 miljoner Switch-konsoler under räkenskapsåret 2017-18.

Om Nintendo uppnår detta är det fantastiskt. PlayStation 4, marknadens gigant denna generation, sålde i 18,5 miljoner enheter under sitt första år. Det säger lite om hur mycket 16 miljoner ett enskilt år faktiskt är.

Nintendo har inte bekräftat uppgifterna. Att öka produktionen så mycket redan i detta tidiga skede är inte riskfritt. Prognoserna för Wii U slog helt fel, vilket Nintendo fick lida av resten av generationen. De hade stora lager som de var tvungna att sälja av. Detta gjorde att de varken kunde dumpa priset eller släppa en ny modell. Nintendo fick ägna år åt att sälja av en dyr maskin ingen ville ha.

Det är möjligt att Nintendo har gjort undersökningar som visar att Switch tilltalar andra än bara de mest lojala fansen, att spel som tros locka en bredare publik blir klara tidigare än väntat (läs Pokémon) och att de har goda marginaler i sin produktion så att de har råd att sänka priset om det skulle behövas. Allt detta kan tala för att ta risken som en ökad produktion innebär.

Att mäta sig mot PS4 är dock att verkligen spänna bågen. För Nintendos skull får vi hoppas att de inte överskattar sin produkt den här gången.

 

(Visited 39 times, 1 visits today)