Välj en sida

I går fick vi uppgifter som visade att Nintendo Switch haft en bra lansering i Storbritannien med 80 000 sålda enheter under den första helgen på marknaden, vilket är dubbelt så mycket som Wii U men ungefär hälften av vad Xbox One presterade. Nu trillar det in siffror även från Japan och Nordamerika som stärker bilden av en riktigt stabil lansering.

Från Japan berättas att det såldes 330 657 Switch-konsoler under helgen som gick. Det är lite bättre än Wii U, något sämre än Wii och PlayStation 4. Men det handlar inte om några större siffror åt något håll. Lanseringsspelet The Legend of Zelda: Breath of the Wild såldes i 193 000 ex, vilket betyder att nästan 6 av 10 även köpte Links nya äventyr. Man kan undra vad övriga Switch-ägare egentligen spelar givet den väldigt tunna lineupen vid sidan om Zelda.

Återstår den största marknaden Nordamerika, från vilken vi ännu inte har fått några konkreta siffror men där Nintendo-bossen Reggie Fils-Aime har berättat att de två första dagarna var de bästa någonsin för en Nintendo-konsol. Bättre än Wii, alltså. Nu är det möjligt att Nintendo räknar bort söndagen för att Switch annars inte hade sålt allra bäst, men det är detaljer så här tidigt i racet.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild  är Nintendos mest framgångsrika lanseringsspel någonsin. Förmodligen var det just detta som Switch behövde för att få en bra start. I övrigt är det väldigt tunt på spelfronten nu och ett tag framöver så Nintendo lär behöva förlita sig på Zelda även under våren och sommaren.

Mycket tyder således på att Nintendo Switch de facto har fått en riktigt bra start. Med några få dagar på marknaden går det förstås inte att säga något om vad detta innebär på lång sikt. Men här och nu, med en lansering i kalla mars, med ett relativt högt pris och inget gratis spel som medföljer konsolen, är det faktiskt rätt imponerande.

Det är för tidigt att hävda att Nintendo är tillbaka på allvar. Men här och nu kan dess fans i alla fall glädja sig åt lite goda nyheter. Det känns som att det var länge sedan sist.

(Visited 30 times, 1 visits today)