Vi skriver snart 2016. Det är hög tid att blicka bakåt och sammanfatta året som gick. 2015 var ett år med både toppar och dalar. Och givetvis förseningar.

Årets spel: Tearaway Unfolded
Årets minst omtalade release blev årets viktigaste för min del. Jag har skrivit om det här och recenserat det här. Tearaway Unfolded, remastern av PS Vita-spelet i lyxförpackning (i betydelsen större och snyggare) är årets spel. Det kan verka märkligt att utnämna en remaster till årets spel, men eftersom detta skiljer sig så pass mycket från originalet tycker jag att det går bra. Den som inte charmas av detta har inget hjärta.

Årets film: Mission: Impossible – Rouge Nation
Det ska erkännas att jag inte har sett allt som har producerats under året. Men Interstellar var långtråkig, och eftersom Star Wars inte är min grej spelade det inte så stor roll att jag skippade den nya filmen. Jurassic World var visserligen inte fullt så usel som jag hade väntat mig. Dock faller valet för bästa film på Tom Cruises senaste M:I-film. Och ja, han gjorde givetvis alla stunts själv.

Årets snyggaste: Ori and the Blind Forest
Rent tekniskt råder det föga tvekan om vilket konsolspel som var det allra snyggaste 2015. The Order: 1886 skåpade ut all konkurrens. Rent estetiskt kom det dock ännu snyggare spel. Moon Studios lilla fantastiska Ori and the Blind Forest, som släpptes digitalt till Xbox One och PC under våren, visade oss en förtrollad skog, full av faror och magi och med färger varmare än kokt knäck. Få spel vill få en att ta skärmdumpar i parti och minut och hänga som tavlor i vardagsrummet.

Årets flopp: SquareEnix deal med Microsoft
Microsofts stora spel inför julhandeln var förutom Halo 5 även Rise of the Tomb Raider. SquareEnix gjorde en deal med Microsoft som gjorde spelet tidsexklusivt på Xbox One och Xbox 360. Detta kom dock inte att vare sig öka försäljningen för Xbox One eller ge Rise of the Tomb Raider goda försäljningssiffror. Trots att det är ett väldigt bra spel. Redan i januari släpps det till PC medan PS4-ägare får vänta till nästa jul. Denna deal måste sägas vara årets flopp.

Årets utannonsering: Shenmue III
E3 i juni var galet. Microsoft bjöd på en riktigt bra show med massor av nya spel till Xbox One. Sedan kom Sony och levererade tre enorma bomber: The Last Guardian ska släppas 2016, en remake av Final Fantasy VII är på gång och… Yu Suzuki startar en Kickstarter för att göra Shenmue III till PS4 och PC.

Som Gametrailers sa under livesändningen: ”All dreams have come true.” Efter 14 års väntan utannonserades äntligen Shenmue III. Nu när året är till ända har Suzuki fått in över 6,5 miljoner dollar för att färdigställa det.

Årets lansering: Call of Duty: Black Ops III
Hur länge kan Call of Duty behålla tätposition i FPS-djungeln? Frågan kvarstår efter att Call of Duty: Black Ops III visat att varumärket står sig starkare än någonsin. Black Ops III fick den bästa starten i serien någonsin och blev det bäst sålda novemberspelet sedan GTA V 2013. En inte alltför vild gissning är att det kommer befolka topplistorna ända tills det är dags för nästa CoD i november nästa år.

Årets överraskning: Bakåtkompatibilitet
Microsoft chockade oss genom att utannonsera det ingen trodde var tekniskt möjligt: bakåtkompatibilitet med Xbox 360. Sedan några veckor tillbaka fungerar över ett hundratal 360-spel på Xbox One. Oavsett om du köpt dem digitalt eller på skiva. Fler titlar kommer att läggas till allt eftersom.

Årets försening: Zelda
Spel försenas alltid, det sker varje år. I år hade dock Nintendo behövt nya Zelda för att kunna konkurrera i julhandeln. När Wii U-spelet sköts fram till ett okänt datum 2016 stod Nintendo i princip tomhänta. Även Uncharted 4 försenades, och har försenats en gång till sedan dess, men PS4 hade tillräckligt med tredjepartsspel för att ändå vinna julhandeln ändå i år.

Årets besvikelse: The Order: 1886
Varje år har sin beskärda del av besvikelser. Det brukar vara spel som hypats lite för mycket för sitt eget bästa eller titlar som hade en potential som utvecklarna aldrig lyckades utnyttja. Ready at Dawn hade något riktigt lovande på gång i The Order: 1886. De första bilderna visade ett mörkt och oerhört atmosfäriskt spel förlagt till det viktorianska London. Många av oss såg fram emot strider i spännande miljöer och med tidstypiska vapen.

Det vi fick var visserligen det snyggaste PS4-spelet hittills men dessvärre ett självspelande piano som kändes mer som en film med vissa interaktiva inslag än som ett spel. Oerhört tråkigt, för Ready at Dawn hade alla förutsättningar att skapa en ny framgångsrik serie av detta. De visade att de behärska grafik, kontroll och dramaturgi. Men The Order föll på själva spelmomenten. Nu blir det nog inga fler spel med den buttre Galahad i huvudrollen.

Årets trender: Remakes och remasters
Om vi tyckte att vi fick lite väl många remakes av gamla spel under 2014 var det inget som stannade av under 2015. Tvärtom. Det har varit HD remasters, remakes, ultimate editions, special editions. Gamespot har hela listan.

Detta behöver inte vara något negativt i sig. Att låta fler få tillgång till en bättre version av ett redan bra spel är aldrig fel. Men under 2016 hoppas jag att vi får se fler nya varumärken i stället.

Årets telefon: Samsung Galaxy S6
2015 blev året då Samsung tog tillbaka platsen på Androidtronen från Sony. Efter ett mellanår med Galaxy S5 slog koreanerna till med en riktig prakttelefon.

Genom att leverera en bättre skärm och kamera än Iphone 6S visade Samsung åter musklerna som mobiltillverkare. För första gången fick premiumserien Galaxy S dessutom en modell utan avtagbart bakstycke. Samsung tog därmed efter både Sony och Apple och levererade en telefon i glas och aluminium.

Förutom nya S6 lanserade Samsung även S6 Edge, en likadan telefon men med skärmen böjd runt kanterna. Efterfrågan på Edge-modellen översteg Samsungs förväntningar, vilket ledde till brist i flera månader. Samsung Galaxy S6 erbjöd fantastisk prestanda, en otroligt vass kamera, skärm att dö för och var dessutom företagets snyggaste premiumtelefon hittills. Det enda jag saknade var att den inte var vattentät.

Årets dödskyss: Wii U
Det börjar kanske låta som en trasig skiva att dela ut tistlar till Nintendos stackars Wii U. Men 2015 blev året då Nintendo delade ut dödskyssen till sin stationära konsol, bara två och ett halvt år in i dess liv. De hade ynka två nya spel att visa upp på E3, ett tennisspel och ett Amiibofokuserat spel ingen brydde sig om. Detta var Nintendos bidrag i julhandeln.

Fokus ligger helt uppenbart på nästa konsol, som vi ska få höra mer om och förhoppningsvis även se och spela på under 2016. Det återstår nu bara att släppa ett antal strötitlar och nya Zelda innan Wii U skickas i tidig pension.

(Visited 59 times, 1 visits today)