Välj en sida

Microsoft satsade hårt på Kinect när de planerade för sin tredje Xbox. Hela konsolen utvecklades med kameran i åtanke. Nu vet vi att det var en präktig felsatsning, och Microsoft har ägnat stor möda åt att stöpa om Xbox One som en ”games first”-konsol.

Sedan våren 2014 har alla prisvärda bundlingar sålts utan Kinect. Kameran kan fortfarande köpas, både tillsammans med konsolen och löst, men vi har inte fått några som helst försäljningssiffror eller besked om hur stor andel av alla Xbox One som säljs tillsammans med Kinect. Troligen är andelen väldigt låg, kanske 10-15 procent.

Nu försöker Microsoft kränga Xbox One med Kinect i Nordamerika. Under två veckor i februari säljs paketet för 449 dollar.

Det är troligt att Microsoft befinner sig i en liknande situation som Nintendo här. Nintendo planerade, om någon minns det, att sälja hela nio miljoner Wii U mellan 1 april 2013 och 31 mars 2014. Det blev 2,8. Det betyder att de har tillverkat alldeles för många konsoler och sannolikt knutit upp sig i avtal de inte bara kan komma ur. Därför kan de inte dumpa Gamepaden utan tvingas göra det bästa de kan av den.

Microsoft räknade med att varje såld Xbox One skulle innebära en såld Kinect. När kameran gjordes till ett valfritt tillbehör ändrades förutsättningarna. Troligen sitter Microsoft därför med stora lager Kinect-kameror nu som de vill bli av med.

Men om de verkligen vill att vi ska lockas av kameran får de nog anstränga sig lite mer än så här. Som att erbjuda nya spel som utnyttjar Kinect till att börja med. Det kanske vore något?

(Visited 31 times, 1 visits today)