Ibland blir torr statistik en ögonöppnare. Enligt analytikern Daniel Ahmad, känd som ZhugeEx på X, har mer än hälften av alla Resident Evil-spel som någonsin sålts sedan det första spelet 1996, blivit sålda sedan 2017. Det var då Resident Evil 7 lanserades.

Detta är svindlande siffror. Av 154 miljoner sålda kopior har 82 miljoner sålts de senaste sju åren. Det har förstås hänt en del under dessa sju år. Capcom har släppt tre riktigt bra remakes till att börja med, och sådana tenderar att öka intresset för varumärket i stort vilket gör att även andra delar av serien säljer bättre.

När man gör så bra remakes som Capcom har gjort, med början med remaken av det allra första Resident Evil till Gamecube 2002, är det både glädjande och ytterst välförtjänt att spelarna strömmar till. De har hittat en formel som fungerar och både hyllar arvet och håller Resident Evil levande för nya generationer. Inte enkelt och verkligen inget som gör sig självt.

Samtidigt fortsätter Capcom att släppa helt nya spel i serien. Det sägs att Resident Evil 9 ska släppas i januari 2025, vilket låter rimligt. Här ryktas det om ett slags nystart för serien (igen), och en öppen värld. Återstår att se om det blir så, men någonstans måste förstås denna skräckklassiker ta vägen. Kanske är det så att Resident Evil tar samma väg som Tomb Raider ryktas ta.

Min entusiasm för skräck i en öppen värld är begränsad. Personligen är jag mer sugen på att få se vilket spel som Capcom beslutat att göra en remake av. Vi är många som väntar otåligt på ett nytt Code: Veronica, den gamla Dreamcastklassikern som verkligen förtjänar en ny chans. Men troligare är att det är Resident Evil 5 som Capcom valt att göra om.

(Visited 63 times, 1 visits today)