Det har gått snart sex år sedan det senaste Tomb Raider-spelet. Shadow of the Tomb Raider avslutade reboottrilogin. Där och då kändes konceptet ganska gjort och många undrade vilken väg som Lara Croft skulle ta härnäst.

Nu har det dykt upp en del rykten om det kommande Tomb Raider. Laras nästa äventyr ska enligt dessa uppgifter utspelas i Indien i en öppen eller åtminstone delvis öppen värld.

Indien låter inte så tokigt. Men det talas om ett Ubisoftliknande upplägg (tänk Assassin’s Creed Origins, Odyssey och Valhalla), vilket låter lite illavarslande. Öppna världar har alltid risken att bli stora och innehållslösa, eller fyllda med meningslösa små uppdrag. Att tvinga Lara att springa runt och utföra tjänster till folk för att komma vidare låter inte så lockande alls.

Lara ska ha tillgång till en motorcykel för att lättare kunna ta sig runt i denna betydligt större värld. Vi kan därtill förvänta oss stereotypa skurkar, några bekanta karaktärer (däribland Jonah), ett skill tree precis som i rebootspelen och vissa MMO-inslag.

Detta är förstås helt obekräftade uppgifter så det alltsammans med en stor nypa salt. Men det låter inte osannolikt på något sätt. Jag förstår att de måste ta serien någon annanstans och att en öppen värld är ett naturligt steg i den utvecklingen. Men risken finns att känslan av utsatthet, av klaustrofobi, helt går förlorad om Tomb Raider blir för öppet och stort. Å andra sidan var de senaste tre spelen ett stort avsteg från grundformeln och det blev ändå bra.

Personligen skulle jag föredra en semi-öppen värld. Jag gillade hubbvärlden i Rise of the Tomb Raider och att man oftast kunde avverka utmaningar i sin egen takt.

Det ryktas om ett spel redan i slutet av året eller nästa år. Jag är helt redo för ett nytt Tomb Raider. Men jag vet inte om jag är redo för Lara i en öppen värld.

(Visited 55 times, 1 visits today)