Jag har varit inne på det tidigare, både här och här: det har blivit allt dyrare och alltmer knepigt att samla på TV-spel.

En del av denna problematik handlar om skenande priser på retrospel. Vi har sett denna utveckling under en tid nu. Spel till NES, SNES, Mega Drive, Saturn och Gamecube ökar på ett sätt som är fullständigt orimligt. Och vi som samlar bidrar förstås till detta genom att bita oss i läppen och betala det som krävs för just det där spelet vi vill ha.

Oundvikligen tvingar prisutvecklingen dock många av oss att omprioritera. Det går inte att fortsätta samla när varje åtråvärt spel kostar en tusenlapp eller mer. Personligen har jag på sistone börjat fokusera på Xbox och Xbox 360 i stället, där det fortfarande går att hitta spel väldigt billigt. De riktigt dyra titlarna är tämligen få. Men här har jag ingen önskan att nå en komplett samling, det är helt enkelt för många spel och inte minst många dussintitlar. Jag är inte så intresserad av en vägg full av Madden– och andra sporttitlar.

Den som vill samla Nintendospel får vara beredd på att öppna plånboken. Rejält. Men det gäller även Sega Saturn och, visar det sig, i allt högre grad också Mega-CD. Det pågår en sorts prisinflation som gör spelsamlandet till en exklusiv hobby som allt färre kommer ha råd med.

Nya spel sjunker inte i pris som förr.

Den andra sidan av problematiken handlar om pris och tillgång på nya spel. Det är ingen hemlighet att vi går alltmer mot digital distribution. Många spel släpps enbart digitalt nu, och den som vill ha en fysisk kopia kan vänta och hoppas att det kommer en senare. Vilket det ibland gör. Men då via bland annat Limited Run Games, som är ökända för att leverera spelen väldigt sent och till höga priser.

Förr kunde man välja bland många återförsäljare och gå dit där priset var bäst. Nätet har varit en fantastisk assistent i prisjakten. Men även här märks utvecklingen av. Webhallen är blott en skugga av sitt forna jag. De är nu dyrare än de flesta andra nätbutiker och utbudet av spel har krympt så till den grad att jag knappt handlar där längre. Förmodligen säljer de allt färre spel, vilket gör att de nu fokuserar på hårdvara och annat. Med vetskapen om att spel på skiva är på väg bort.

Spelpriserna har som bekant gått upp också, och snabba prissänkningar är ovanligare. Detta gör att PS5-spel, som exempelvis remaken The Last of Us Part I, ligger kvar på 700 kronor (eller 800 kronor hos Webhallen). Det går förstås inte att köpa spelet för det priset om man redan äger det till PS3 och PS4.

Frågan är om vi befinner oss på toppen av en puckel nu eller om priserna kommer fortsätta skena iväg. Min gissning är att toppen ännu inte är nådd. Spelsamlandet har nämligen kommit att handla mindre om att samla för samlandets skull (för att man älskar spel) och mer om en investering, en förhoppning om att kunna sälja spelen dyrare i framtiden.

Det är en tråkig utveckling, för det innebär i slutändan att många gamla bra spel gös otillgängliga för väldigt många. Det är också en liten påminnelse om att man kanske inte ska slänga alla de där gamla prylarna från barndomen. De kan ju bli värda något i framtiden.

(Visited 67 times, 1 visits today)