I princip ända sedan Game Pass lanserades för sju år sedan har tvivlarna sagt att det är en ohållbar affärsmodell, att det inte går att erbjuda alla förstapartstitlar direkt vid release för prenumeranter som betalar 100 kronor i månaden samt att Game Pass oundvikligen skulle börja kannibalisera på spelförsäljningen.

Microsoft förnekade länge att Game Pass var ohållbart, och tidigare Xbox-chefen Phil Spencer (numera befordrad till chef för Microsoft Gaming) hävdade att de kunde se att Game Pass-kunderna spenderade mer, inte mindre.

Nå, det har visat sig att tvivlarna hade rätt. Spelförsäljningen på Xbox har störtdykt, nya AAA-releaser säljer helt enkelt inte och det är inte så konstigt när Xbox vant sina kunder vid att de kan få det där nya spelet genom en månadsprenumeration för en hundring.

Så. Det var bara en fråga om när Game Pass skulle förändras. Hittills har det varit fråga om marginella förändringar, men nu verkar den stora omgörningen vara på gång. Och den kommer tvinga många kunder att ställa sig frågan om de ska fortsätta ha Game Pass eller inte.

Det mest uppenbara beviset på att Microsoft har tänkt om är att de lanserar ett nytt basalternativ för Game Pass som kallas Game Pass Standard. Där ingår inte alla nya spel dag 1. Det man får är således alla spel som redan ligger på Game Pass, alltså sådana som släppts sedan tidigare. Priset blir 155 kronor per månad, alltså det Ultimate kostar i dag. Game Pass Ultimate förändras inte, men priset stiger till 185 kronor.

Anmärkningsvärt är att PC Game Pass bara får en liten kostnadsökning från 99 till 119 kronor och att dag 1-titlarna ingår där. PC-spelarna får alltså samma tjänst 70 kronor billigare än konsolspelarna. Då ska vi också komma ihåg att Microsoft redan gett PC-spelarna möjlighet att köra via Steam.

Detta går inte att tolka på något annat sätt än att Microsoft ser konsolspelare som en liten exklusiv grupp som man kan kräma ur lite mer pengar från. Den framtida tillväxten finns på PC. Möjligen en liten fingervisning om vad deras framtida Xbox-konsol kan tänkas bli.

Dessa förändringar, som väntas träda i kraft i september, var inte så oväntade. Det har varit uppenbart under en tid att ”the best deal in gaming” varit för generöst, och Game Pass har kommit att urholka värdet på spel. De var tvungna att göra något åt sin ”alla nya spel dag 1”-modell. Inte minst när de nu har gigantiska Activision Blizzard King under sina vingar.

I praktiken medger alltså Microsoft att deras affärsmodell inte höll, även om du aldrig kommer höra någon slipsnisse uttrycka de orden. Sony valde uppenbarligen en mer långsiktigt hållbar modell.

Efter att ha prenumererat på Game Pass sedan 2017 och upptäckt många små guldkorn som jag annars inte hade känt till, samt spelat många fina förstapartsspel och kommit ikapp med titlar jag missade under tidigare konsolgenerationer, kommer jag nu ta mig en rejäl funderare.

Jag kör Game Pass året ut för att få tillgång till Indiana Jones and the Great Circle och lite annat, men efter det tror jag att det får vara nog. Jag har inte utnyttjat tjänsten särskilt mycket i år, och då är 2 200 kronor mycket pengar. Game Pass bygger nämligen, precis som alla liknande tjänster för film och musik, på att du verkligen nyttjar den frekvent. Då är den prisvärd. Annars inte.

(Visited 67 times, 1 visits today)