Det fanns en tid när bio var ett givet helgnöje, något man ”kostade på sig” (trots att det faktiskt inte kostade så mycket) ganska ofta och dessutom det enda sättet att kunna se nya filmer. Sedan fick man vänta i evigheter på att de släpptes på DVD. Titanic gick så länge på bio att jag har glömt bort när DVD:n slutligen släpptes.

Men det var då. I dag är branschen totalt förändrad, och det påverkar svenska folkets biovanor. Under årets första sex månader gick sju procent färre på bio. Det motsvarar 350 000 biobesök.

Ett skäl uppges att Hollywoodstrejken resulterat i färre filmer på vita duken, vilket låter rimligt. När SVT:s Kulturnytt intervjuade folk på stan var även biljettpriset en anledning till att många inte går på bio lika ofta som förr. För en barnfamilj med två vuxna och två barn drar det lätt iväg och landar på närmare 600 kronor. Exklusive snacks.

Trenden är inte ny. För ett och ett halvt år sedan berättades att färre gick på bio än före pandemin. Då uppgav Peter Fornstam på Sveriges biografägareförbund att man befarade förändrade vanor hos svenska folket. Jag tror också att detta är den bredare förklaringen än bara brist på filmer och höga biljettpriser, även om de säkerligen bidrar. Och inte så mycket på grund av pandemin.

Strömningstjänsterna har definitivt påverkat hur vi konsumerar film och TV. Filmer släpps antingen direkt på någon strömningstjänst eller så kommer de ganska snabbt till en. Filmer tycks gå ganska kort tid på bio numera.

Är bion död? Nej, inte än i alla fall. Men jag tror att branschen behöver se över sin affärsmodell en aning. Om priset går upp behöver de erbjuda något mer än det de alltid har gjort. Annars kan de flesta av oss faktiskt hellre se filmen hemma i vardagsrummet.

(Visited 57 times, 1 visits today)