Om vi backar några konsolgenerationer var vardagsrummen fulla av plasttillbehör. Gitarrer, trummor, pistoler, bongotrummor, fiskespön, mikrofoner – ett tag kändes det nästan som att vart och vartannat spel krävde ett tillbehör för att fungera.

Det var dyrt för plånboken men onekligen väldigt, väldigt underhållande. Det är trots allt genom kontrollen vi interagerar med spelet (åtminstone innan EyeToy och sedan Kinect kom).

I dag tar vi en titt på Xbox-tillbehören vi minns. Några av dem riktigt framgångsrika, några obskyra.

Kinect (Xbox 360)
I dag ser många på Kinect som ett tillbehör som förstörde spelbranschen och fick Microsoft att tappa fotfästet, närmast ett Djävulens verktyg. Men då glömmer vi lätt vilken fantastisk succé denna kamera var när den lanserades 2010 och hur roligt många faktiskt hade med den.

Kinect blev ett fenomen. Det är inte direkt vanligt att ett tillbehör som lanseras till en spelkonsol fem år in i livscykeln får detta genomslag. Det är nog faktiskt unikt. Kinect slog sig inte bara in i Guinness rekordbok, den gav Xbox 360 ett förlängt liv. För dans- och fitnesspel som Dance Central och Your Shape Fitness Evolved lämpade sig Kinect alldeles utmärkt. Men för mer traditionella upplevelser var den aldrig tillräckligt precis, vilket gjorde att i princip samtliga försök att implementera den i ”vanliga” äventyrs- och actionspel föll platt.

Givetvis minns vi i dag, med facit i hand, främst Kinect som prylen som fick Microsoft att gå helt vilse med Xbox One.

HD DVD-driven (Xbox 360)
Runt 2006 pågick ett formatkrig i filmbranschen mellan HD DVD och Blu-ray. Jag valde den röda sidan, men HD DVD-spelarna var dyra till en början. Därför var det en glad nyhet när Microsoft annonserade att de skulle släppa en HD DVD-drive till Xbox 360.

HD DVD-driven kostade runt 1500 kronor. Det var ett lågt inträdespris till HD-filmmarknaden. Blu-ray- och HD DVD-spelarna kostade mer än det dubbla då. Och den var bra. Även för den som inte ens var intresserad av HD DVD var detta ett angeläget tillbehör. Driven var nämligen tyst och fungerade utmärkt som DVD-spelare vilket Xbox 360 aldrig riktigt gjorde på grund av sin höga ljudnivå. Men den dog givetvis tillsammans med HD DVD-formatet och är i dag hågkommen som ett misslyckat tillbehör.

Steel Battalion-kontrollen (Xbox)
Detta kan vara den häftigaste kontrollen någonsin. Det är åtminstone den överlägset största. Mer hardcore blir det knappast. Steel Battalion var inte världens bästa spel, men att kontrollera en mech med den här kontrollen fick en vanlig handkontroll att kännas minst sagt futtig. Men få var beredda att betala flera tusen kronor för en kontroll som i slutändan bara fungerade till ynka två spel.

Messenger kit (Xbox 360)
När Sega introducerade onlinespel på konsol med sin Dreamcast släppte de ett klassiskt tangentbord med mus för spel som Phantasy Star Online. Nintendo valde att integrera tangentbordet med handkontrollen i en absurt stor kontroll till Gamecube. Lösningen till Xbox 360 var mycket smidigare och fungerade utmärkt. Men folk insåg snart att det allra smidigaste faktiskt var röstchatt.

DVD-fjärren med adapter (Xbox)
Xbox släpptes med både hårddisk och DVD-drive, vilket innebar att man kunde rippa sina CD-skivor och spela sin egen musik i många spel. Men det betydde förstås också att Xbox var en fullfjädrad DVD-spelare. Eller nästan. Det behövdes nämligen en liten adapter som såldes separat tillsammans med fjärrkontrollen för runt 300 kronor. Detta var Microsofts sätt att få in licensavgiften. Xbox blev min första DVD-spelare.

Läs även:
Mina 10 bästa Xbox-spel

(Visited 62 times, 1 visits today)