Under söndagskvällens Xbox Showcase fick vi se både nya spel och nya konsoler. Och ja, det var bra. Bättre än Sonys State of Play och proppat med nya spel. Både indies och AAA. Men den stora frågan är vad det betyder i det läge som Xbox har försatt sig i.

Låt oss titta på några av de spel som visades upp. Här fanns en del intressanta trailrar. Expedition 33 fastnade jag personligen för, det ser spännande ut och var inget vi visste om sedan tidigare. Indiespelet Mixtape ser fantastiskt ut. Det är svårt att beskriva, så se trailern i stället. Ser ut att bli en skön upplevelse, helt enkelt.

Perfect Dark visades upp för första gången sedan 2020 och nu fick vi äntligen se gameplay. Det ser ut att följa originalet med inslag som stealth, pussellösning och, förstås, en del action. När det släpps vet vi däremot ingenting om, inte ens vilket år. Det kommer således dröja, vi kan räkna med tidigast hösten 2025.

Indiana Jones and the Great Circle ser verkligen ut som ett klassiskt matinéäventyr med humor, fart och intressanta miljöer (trailer). Om Machine Games bara sätter kontrollen tror jag att det kan bli ett av årets roligaste spel. Fable ser också ut som en modern version av 00-talets klassiker (trailer).

Här är den. Den stora cirkeln.

Äntligen fick vi se lite gameplay från Compulsion Games South of Midnight. Allt vi tidigare hade sett var en kort teaser som inte sade någonting alls och där den grafiska stilen kändes sisådär. Nu ser det bättre ut men också lite mer traditionellt. Compulsion har skapat en levande och trolsk värld som ser inbjudande ut att utforska. Men vi får vänta till 2025, vilket är lite anmärkningsvärt med tanke på att studions senaste spel släpptes 2018.

Stalker II: Heart of Chornobyl har vi sett förr, men nu ser det verkligen riktigt hett ut med grafik att dö för. Den 5 september släpps äntligen det ukrainskutvecklade spelet, som försenats på grund av kriget i Ukraina.

Min höjdpunkt var nog ändå trailern för Gears of War: E-Day. En efterlängtad prequel som ska berätta historien om Marcus Fenix innan det första Gears of War. Riktigt kul att de valde denna väg i stället för bara Gears 6.

Många är lyriska över denna showcase, men jag blev lite besviken över att vi fick så få releasedatum. Vi passerar trots allt halvårsskiftet nu. Indiana Jones and the Great Circle ska släppas i år, men vi vet inte när. Kanske kommer det ett datum ganska nära inpå. Vi vet heller inte när Perfect Dark släpps, eller State of Decay 3 för den delen. Däremot vet vi nu att Fable släpps någon gång under 2025.

Att fortsätta visa upp spel utan att ens kunna berätta vilket år de ska släppas kan bli ett problem. Åren går och förväntningarna byggs successivt upp (alternativt dyker om folk mer eller mindre ger upp att vänta), vilket kan bli ett bekymmer när spelet väl ska släppas. Det mäts nämligen alltid mot de förväntningar som finns.

Xbox hade kort sagt massor att visa upp. Det kommer inte saknas spel att spela under de kommande åren, och på så vis var detta en liten revansch. Alla uppköp börjar nu resultera i färdiga produkter. Men frågan är om det inte är lite för sent. För varje spel som släpps till Xbox nu kommer frågan från publiken oundvikligen att vara: ”Och när släpps det till PS5 då?”

Frågan är fullt rimlig givet att Microsoft Gaming helt öppet nu hävdar att vi får räkna med fler Xbox-spel till andra plattformar. Det utannonserade Doom: The Dark Ages kommer även till PS5. Så där kommer det låta framöver. Det kommer inte gälla alla spel, framför allt inte vid release, men antagligen ganska många. Det är så Microsoft tänker tjäna pengar.

Slutligen några ord om Phil Spencers framträdande hos IGN, intervjuad av Ryan McCaffrey. Det var mestadels myspys i studion med fanboys som jublade i bakgrunden, kort sagt ett tryggt rum för chefen för Microsoft Gaming. Och när han påstår att ”our consoles are doing so well” så ljuger han ju ogenerat.

Xbox Series X/S säljer sämre än vad Xbox One gjorde, med tapp på 30 procent år för år. Inte ens med den vildaste av tolkningar kan man påstå det Spencer påstår. Men det släpps igenom utan motfrågor, vilket får mig att sätta citationstecken runt begreppet ”speljournalistik”. Åtminstone när det gäller IGN.

(Visited 86 times, 1 visits today)