Sedan E3 gick i graven kör alla stora utgivare sina egna digitala event. På söndag kväll, svensk tid, är det dags för motsvarigheten till E3 för Xbox, Xbox Games Showcase 2024.

Ryktena om vad som ska visas upp är spretiga. Men den stora frågan vi bör ställa oss är: spelar det ens någon roll längre?

Xbox befinner sig i ett minst sagt knepigt läge. Det har vi konstaterat förr. Konsolförsäljningen har kapsejsat – Xbox Series X/S ligger nu efter Xbox One efter motsvarande tid på marknaden. Spelförsäljningen är svag – det krävdes en lansering på PlayStation 5 för att tidigare Xbox-exklusiva spel som Sea of Thieves skulle leta sig in på en topp 10-lista. Och slutligen har tillväxten för Game Pass stagnerat, vilket sätter hela Microsofts affärsmodell för Xbox i fråga.

Rykten florerar kring vilka spel som ska visas upp. Kommer vi äntligen få se mer från Perfect Dark? Ett spel som uppges lida av stora bekymmer. Får vi se Towerborne, mer från Avowed och kanske en helt ny titel? Och vad har egentligen hänt med Rares Everwild? Det har vi inte fått se något från på fem år.

Det påstås också på sina håll att Microsoft ska ta bladet från munnen och faktiskt visa upp en bärbar Xbox (tänk Steam Deck eller ROG Ally). Frågan vi måste ställa oss är emellertid om något av detta spelar någon roll nu när Xbox så tydligt har valt väg framåt. Framtiden för Microsoft Gaming stavas inte Xbox utan multiplattform, det vill säga PC, PlayStation och Nintendo. Det är där pengarna finns.

Plattformsexklusiva spel har blivit färre och den utvecklingen kommer med all säkerhet fortsätta. Nintendo arbetar alltjämt i sitt eget universum, men för PlayStation har ljuset gått upp att lanseringar på PC ger riktigt fint klirr i kassan. I takt med att kostnaderna för att utveckla stora spel har skjutit i höjden kommer allt färre tredjepartsutgivare vara benägna att släppa spel enbart till ett format.

Vilket för oss till frågan om vad som kommer hända med Xbox. Det vet vi inte. Men min bedömning är fortfarande att Xbox blir ett nischat format för det fåtal som föredrar Microsofts handkontroll, tjänster och gränssnitt medan de exklusiva spelen upphör att existera.

Vi bör ha detta i åtanke när Xbox visar upp spel på söndag. Frågan kommer nämligen hänga i luften hela tiden: när släpps dessa spel till PS5?

(Visited 59 times, 1 visits today)