Uppsägningar, nedläggningar, uppköp och nedköp – det har varit en ganska turbulent tid i spelbranschen och stormen tycks inte vara på väg att bedarra än.

Ingen verkar gå säker när jättar som Microsoft och Embracer ska konsolidera och effektivisera sin verksamhet till aktieägarnas förtjusning. Det finns farhågor om vad detta kan komma att betyda för enskilda utvecklare och för hela branschen på sikt. Risken är att vi får en mer strömlinjeformad bransch där ingen vågar ta stora risker längre. Det kommer påverka vilka spel vi spelar om fem och tio år.

Det som retar mig mest är att stora utgivare, som lagt ned många miljarder på att köpa upp mängder av spelutvecklare, kompenserar för sina egna dåliga affärsbeslut med att stänga fullt fungerande och presterande studior. Många reagerade på Microsofts oväntade beslut att stänga Tango Gameworks, som låg bakom det hyllade Hi-Fi-Rush (ett av få Xbox-spel som fick bra recensioner i fjol) och tidigare The Evil Within-spelen.

Vi har fortfarande inte fått en officiell förklaring till beslutet annat än att både Xbox-chefen Sarah Bond och Microsoft Gaming-bossen Phil Spencer ibland måste fatta tuffa beslut. Jo, visst. Men varför detta beslut? Att de stängde Arkane Austin efter fiaskot med Redfall är mer begripligt. Men ändå inte. Ett misslyckat spel, som Microsoft dessutom bär ett betydande delansvar för eftersom någon därifrån måste ha gett grönt ljus för release, är det allt som krävs nu?

Gissa om spelutvecklare kommer bli försiktiga framöver. Vem vågar ta risker i ett sådant klimat? Microsoft är ett av världens högst värderade bolag (nyligen passerat av Nvidia), de borde ha råd att låta sina studior ta lite risker. Det är också så det har låtit när studio efter studio har köpts upp. De skulle få göra sin grej, utnyttja sina kreativa hjärnor, prestera. Det är uppenbart att det inte har fungerat, och nu kommer nedläggningarna.

När en annan gigant, Embracer, nyligen stängde ännu en studio var känslan av déjà vu väldigt märkbar. Jag hade ingen direkt relation till Pieces Interactive innan de utannonserade rebooten av Alone in the Dark. Men eftersom jag råkade gilla spelet i fråga, och därigenom såg potentialen i fler liknande spel i framtiden, var det en känsla av stor besvikelse när det stod klart att den svenska studion tvingas stänga.

Den distinkta känslan nu är att det behöver hända något positivt i branschen. Något nytt. Något spännande. Något bra! Visst utannonseras det nya spel hela tiden, men det är som att det inte riktigt räcker när vi i den andra vågskålen har en ständig oro över att väldigt många spelutvecklare där ute löper risk att stänga för gott.

Ny hårdvara är onekligen sådant som kan få igång folk och höja pulsen. Men Nintendos senaste Direct handlade inte om Switch 2 utan om fler remakes av spel till den nu lastgamla Switch. Eftersom nästa PlayStation ligger en bra bit in i framtiden och Xbox har fokus någon helt annanstans än på hårdvara, är det till Nintendo hoppet får stå.

En utannonsering av nästa konsol skulle göra gott för hela branschen just nu och ge oss en välbehövlig känsla av hopp.

(Visited 86 times, 1 visits today)