Den europeiska spelförsäljningen för maj har sammanställts och det är ingen rolig läsning. Topp 10 kan ses nedan, och den listan är inte särskilt munter. Den domineras av gamla spel, däribland GTA V som har fyllt elva år.

Det såldes 311 000 konsoler i maj, vilket var en minskning med 40 procent jämfört med i fjol. Största tappet stod Switch för, men det finns förklaringar till det. I maj 2023 lanserades nämligen en speciell OLED-modell med Zelda-motiv i samband med The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom vilket förstås drev upp försäljningen.

Även spelförsäljningen minskade drastiskt. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom sålde faktiskt bättre i fjol än vad samtliga spel på årets topp 10 presterade. I maj 2023 släpptes även Hogwarts Legacy till PS4 och Xbox One.

Maj 2024 var en svalare månad rent spelmässigt. Senua’s Saga: Hellblade II har blivit en monumental flopp och kvalar inte ens in på topp 100 (!). Samma gäller remaken av System Shock och The Rogue Prince of Persia. Riktigt illa, men inget av spelen talade väl till en bredare publik.

Som tidigare konstaterat behöver branschen få en vitamininjektion nu. Ny hårdvara skulle kunna vara den injektionen, men Nintendo skjuter på avtäckningen så länge de kan.

Topp 10 i Europa maj 2024

  1. EA Sports FC 24
  2. GTA V
  3. F1 24
  4. Ghost of Tsushima: Director’s Cut
  5. Paper Mario: The Thousand Year Door (ej digitalt)
  6. Helldivers II
  7. Hogwarts Legacy
  8. Red Dead Redemption II
  9. Star Wars Jedi: Fallen Order
  10. Call of Duty: Modern Warfare 3
(Visited 76 times, 1 visits today)