Det är dystra dagar i spelbranschen. Mycket dystra. Tusentals anställda sparkas, utvecklare läggs ned. Nu har turen kommit till ännu en studio.

Embracer, som äger en stor mängd spelstudior, har varit offensiva med sin yxa på sistone. De har enligt uppgift stängt ned utvecklingen av 29 spel bara under en sexmånadersperiod fram till februari i år. Där ingår bland annat ett nytt Deus Ex. Mellan juni och december 2023 stängde de även ned sju spelutvecklare.

Embracer är uppenbarligen inte färdiga. Nu har turen kommit till Pieces Interactive, vars senaste spel var rebooten av klassiska Alone in the Dark. Det var ett spel jag verkligen uppskattade, och jag har sett att jag är långt ifrån ensam. Men spelet levde inte upp till förväntningarna (vilka dessa förväntningar var vet vi inget om) och Embracer stänger därmed studion.

Visst, denna nedläggning kommer inte skaka om branschen på något sätt. Men trenden är tydlig: ett ”misslyckat” spel och du ryker. Detta är så otroligt dystert. Frågan är om vi inte är på väg in i en kris för hela branschen snart om detta fortgår. Utvecklingskostnaderna har skjutit i höjden, orimliga förväntningar byggts upp och hela branschen konsoliderats genom uppköp och sammanslagningar vilket gör att väldigt många drabbas när ägarna vill kapa kostnader.

Detta görs, förstås, helt osentimentalt. Jag känner verkligen med alla som drabbas nu. Att förlora sin försörjning är brutalt, hela livet kastas på ända. Och tyvärr vet vi att många fler kommer drabbas. Vi vet bara inte vilka och när.

Rest in pieces...
(Visited 144 times, 1 visits today)