Ninja Theorys Senua’s Saga: Hellblade II, var det allra första spelet som visades upp på Xbox Series X. Det fick en global visning i samband med överraskningsavtäckningen av konsolen på The Game Awards 2019.

Vad vi inte visste var att spelet inte ens fanns vid den tidpunkten. Det enda som fanns var just den trailer som visades, trots att den kallades ”in engine” och fick oss att tro att utvecklingen av spelet kommit betydligt längre.

Fyra och ett halvt år senare är det dags för release. Hellblade II är redo att släppas. Men enbart digitalt och givetvis utan extra kostnad för den som har Game Pass. Det har varit en lång utvecklingstid och frågan är om det i slutändan varit värt mödan.

Jag gillade aldrig Hellblade: Senua’s Sacrifice särskilt mycket, men det var uppenbart att budgetbegränsningar höll spelet tillbaka. Därför har jag haft hyfsade förhoppningar på uppföljaren. Med en helt annan budget, en ny konsol och en ny grafikmotor skulle det kunna bli något ganska häftigt.

På senare tid har dock mina förväntningar mattats. Det sägs att Hellblade II är lika kort som det första spelet, runt 6-8 timmar, och att pusslen liknar dem från föregångaren. Det vore en besvikelse efersom de pusslen var extremt enformiga. Överlag var gameplay ingen höjdare. Att spelet är lika kort behöver inte vara ett problem, men onekligen undrar jag vad alla år av utvecklingstid har lagts på. Grafiken…?

Snart vet vi mer. Hur det än slutar lär Hellblade II knappast bli en räddande ängel för det kantrande Xbox-formatet. Det är helt enkelt inte ett sådant slags spel och har aldrig varit.

Att Xbox nu knappt ens marknadsför spelet kan tolkas på flera sätt. Den negative kan se det som att de skickar ut Hellblade II att dö en tyst död i skogen, kanske för att sedan stänga Ninja Theory? Någon annan kan invända att spelet inte är en sorts spel som tjänar på en stor global marknadsföringskampanj. Det är ändå för smalt för att attrahera den breda publiken.

Hur det än är med den saken blir det förstås intressant att se vad Ninja Theory har snickrat ihop efter så många år. Ett nytt exklusivt spel på Xbox är trots allt inget vi ser varje dag.

(Visited 74 times, 1 visits today)