Game Pass lanserades sommaren 2017. Det har snart gått sju år. Jag har prenumererat sedan den hösten och har således varit med nästa hela vägen. Men nu när det pratas om att Game Pass ska bli ännu dyrare, är det verkligen värt att vara kvar?

Game Pass beskrevs tidigt som ett ”Netflix för spel”, även om jag inte kan påminna mig om att Microsoft någonsin använt den beskrivningen. Men det är ju i grunden exakt vad det är. Att det skulle få fundamentala effekter på TV-spelsmarknaden förstod alla, men i dag efter sju år kan vi konstatera att det inte riktigt har gått som förutspått.

Sony fick stora skälvan när Game Pass lanserades och började växa. De kontrade med att utvidga PlayStation Plus till att bli något liknande. Den stora skillnaden mellan tjänsterna är att Xbox erbjuder alla förstapartsspel på Game Pass samma dag de släpps. Sony insåg att de inte skulle kunna göra samma sak då deras affärsmodell bygger på att de kan sälja sina förstapartsspel till fullpris. Det var inte svårt att se varför det fanns en del oro hos det japanska bolaget.

Mer hållbart än Game Pass.

Med facit i hand kan vi se att resan för Game Pass har lett till några olika saker. Dels har Sonys affärsmodell inte alls hotats – att erbjuda sina förstapartsspel dag 1 har inte räckt för att Xbox ska kunna konkurrera med PlayStation. Dels har Game Pass fått Xbox-spelarna att köpa allt färre spel. Det borde vara en högst väntad effekt. Bland 34 miljoner prenumeranter (inklusive tidigare Xbox Live-kunder) är det många osålda spel som kan räknas in. Till och med jag, som alltid föredrar att ha spelen fysiskt, köper färre Xbox-spel nu. Det är svårt att motivera prislappen på 700 kronor för spelet samtidigt ingår i en prenumeration jag redan betalar för.

Game Pass har, precis som Sony och andra hävdat, skjutit värdet på spel i sank. Genom att erbjuda för mycket till ett för lågt pris har Microsoft fråntagit människor incitamentet att betala fullpris för spel. Alltfler Xbox-spelare har blivit vana vid detta, och det har såklart påverkat försäljningen av spel som Halo Infinite, Forza Horizon 5 och Starfield. Det är ingen slump att Xbox-titlar saknas på försäljningstoppen sedan en längre tid tillbaka.

Game Pass kommer förmodligen gå till spelhistorien som en tjänst som var för bra för sitt eget bästa. Att i princip skänka bort sina mest attraktiva spel var ingen smart idé. Alls. Microsoft borde från första början ha valt en modell där de tillhandahåller en bred katalog av äldre spel, nyare spel genom uppgörelser med tredjepartsutgivare samt något eller några av sina nyaste förstapartstitlar dag 1 medan resten får vänta i 6-12 månader innan de dyker upp på Game Pass. Det hade varit en rimlig avvägning som ingen hade ifrågasatt.

Att backa bandet nu blir svårare. Varje prishöjning eller inskränkning i innehållet på Game Pass kommer möta kritik. När det nu tycks klart att nästa Call of Duty ska landa på Game Pass direkt är frågan hur de ska tackla det förutbestämda försäljningstappet som det kommer innebära. Att höja priset för Game Pass känns givet, förmodligen genom något slags CoD-tillägg som inte drabbar alla Game Pass-kunder.

Jag står just nu och velar om jag vill fortsätta med Game Pass eller inte. I dag kostar Game Pass Ultimate 150 kr/månad, och där någonstans ligger min smärtgräns. Ytterligare en generell prishöjning lär göra att jag tackar för mig.

(Visited 86 times, 1 visits today)