Nostalgi är ett begrepp som är svårt att förklara rationellt. Det är något som mest känns inombords, och det är oerhört individuellt. Men det förklarar en del om varför gamla TV-spel har blivit så dyra.

Jag funderar ofta på det där. Många av oss som handlar gamla prylar, må det vara spel, böcker eller kanske leksaker från vår barndom, och man kan undra varför. Varför lägger vi ut tusentals kronor på något som borde ha ganska liten relevans för oss i dag?

I grunden tror jag att det handlar om vår vilja att återskapa en tid som kommit och gått. Vår barndom. Kanske bara för att minnas. Men kanske också för att försöka uppleva en viss känsla igen. Jag kan relatera vissa känslor till vissa spel. Jag minns, eller tror mig minnas (minnet spelar oss ofta ett spratt), hur jag kände inombords där och då.

Problemet är att alltför många vill göra det här vilket gör att priserna går upp. Gamla leksaker från 70- och 80-talen skjuter i höjden. Ty vi som lekte med dem har nu nått den ålder då vi har råd och möjlighet att börja samla. Samma sak gäller TV-och datorspel.

Spel till NES, SNES, Mega Drive har börjat bli dyra. Detsamma gäller nu också Saturn, Gamecube och Mega-CD. Vissa obskyra format, som Nokias fiaskobetonade N-Gage, kostade ingenting för tio år sedan. Jag blev häpen när jag för en tid sedan upptäckte att flera v det lilla fåtal spel som släpptes till formatet nu kostar några tusen kronor styck.

Påfyllning i hyllorna av billiga Xbox-spel.

Jag är en villrådig samlare – jag har svårt att fokusera på ett eller två format utan sprider mitt samlande över hela brädet. Det blir lite rörigt, men gör å andra sidan att jag alltid hittar något att köpa. Länge fokuserade jag på spelkonsoler, men platsbristen gjorde sig snart påmind. Nu är det främst spel som gäller.

På sistone har det blivit en del Xbox-spel. Dessa har ännu inte skjutit iväg prismässigt. Jag är lite svag för Microsofts första konsol, och ju djupare jag dyker desto fler spännande spel hittar jag. Spel som jag inte ens visste fanns i vissa fall. Xbox var långt ifrån bara en ”shooter box”. Här finns ju massor av intressanta spel att upptäcka.

De skenande priserna har tvingat fram omprioriteringar. Det går inte att lägga tusentals kronor per spel, i synnerhet inte när det är många som har den prislappen. Så man får välja vissa och skippa andra. Bli kräsen. Det är helt enkelt för många gubbar där ute som vill återskapa sin barndom eller bara få sin spelsamling att växa.

Räkna med uppemot 3000 kronor för Deep Fear till Saturn.
Det tredubbla för Panzer Dragoon Saga.
(Visited 118 times, 1 visits today)