Få händelser är mer dramatiska än en kärnkraftsolycka. Och vad är mer spännande än en serie om en sådan?

Johan Rencks och Craig Mazins mästerliga serie Chernobyl är det bästa exemplet på när en sådan katastrof görs till en gastkramande miniserie. Men jag blev nyfiken på japanska The Days, som skildrar Fukushimakatastrofen 2011. Och den håller riktigt bra.

Jag kände till händelsen men inte så mycket detaljer kring den. Denna åtta avsnitt långa dramaserie går igenom händelseförloppet på ett ganska genomgripande sätt. Det som inträffade var på många sätt en perfekt storm av olyckliga omständigheter. Föreställ dig ett kärnkraftverk som drabbas av både en jordbävning och en efterföljande tsunami. Mardröm är bara förnamnet.

Vi får både följa arbetet på plats och reaktionerna från premiärministerns kansli, försöken att tona ned det inträffade och chocken när det går åt skogen. Det är också intressant att se hur en demokrati som Japan tacklar en stor katastrof jämfört med Sovjetunionen.

The Days är väl värd din tid om du gillar den här sortens serier. Den når inte Chernobyl, men är en riktigt välspelad serie som skildrar en av de värsta kärnkraftsolyckorna och det heroiska arbetet att försöka få kontroll över situationen.

The Days
Kan ses på: Netflix
Betyg: 4/5

Koji Yakusho är strålande som kärnkraftschef.
(Visited 55 times, 1 visits today)