Det var ömsom vin, ömsom vatten när Xbox hade sitt digitala Developer’s Direct under torsdagskvällen. Som annonserat visade de upp Avowed, Hellblade II, strategispelet Ara: History Untold och det nya Indiana Jones-spelet som fick undertiteln The Great Circle. Ryktena om namnet stämde, alltså.

Senua’s Saga: Hellblade II släpps den 21 maj. Men bara digitalt, vilket är en besvikelse för många. Som vanligt hittas det på anledningar som någon sorts ursäkt, som att det går att hålla priset nere (vilket är ett konstigt argument eftersom fysiska spel oftast är billigare än digitala). En annan anledning enligt Xbox Game Studios-bossen Matt Booty är att digital distribution ger dem ”friheten att skapa ett spel med en längd som passar upplevelsen”. Jag förstår ingenting. Hur skulle upplevelsen bli ett dugg annorlunda om spelet även släpptes på skiva?

Hellblade II ska vara ungefär lika långt som det första spelet, vilket innebär i runda slängar åtta timmar. Det förvånar mig. Det första spelet var en budgettitel skapad av ett väldigt litet team. Hellblade II är ett mycket större projekt. Det var det första spelet att utannonseras till Xbox Series X redan när konsolen visades i slutet av 2019. Det är alltså fyra och ett halvt år mellan utannonsering och release, vilket är normalt för AAA-spel.

Nu är förstås längden inte viktig här, det är kvaliteten på produkten som är avgörande. Vi får se vad det blir, men eftersom jag inte var särskilt förtjust i det första Hellblade hade jag hoppats på en större och maffigare upplevelse denna gång. Det återstår att se vad det blir.

Avowed ser bra ut, men denna typ av rollspel är inte min typ av genre så jag lär inte lägga så mycket energi på att följa det i detalj. Det ska släppas någon gång under hösten (kan vi gissa på september?) och efter att Starfield inte riktigt blev den framgång som Xbox hoppats på är det en viktig release.

Nedgrävd, men vid gott mod.

Då är jag desto mer sugen på att lägga vantarna på Machinegames Indiana Jones and the Great Circle. Den första trailern lovar gott. Det känns som en matinéfilm med ett stänk av Uncharted. Men allt är i förstapersonsvy, vilket var väntat men en liten besvikelse för min egen del. Däremot kommer vi se Indy ur tredjepersonsvy ibland när han exempelvis klättrar uppför något, detta för att möjliggöra en bättre överblick.

Det ser fartfyllt, snyggt och framför allt roligt ut. Jag håller alla tummar för att Indiana Jones and the Great Circle blir det där klassiska äventyrsspelet som Xbox har saknat i många herrans år. Det ska släppas någon gång under året, gissningsvis är det årets sista stora release på Xbox så jag gissar på november och håller tummarna för en fysisk utgåva.

Just nu ser 2024 på Xbox riktigt stabilt ut. De verkar äntligen nå målet om en stor förstapartsrelease i kvartalet. Det är bara att hoppas att spelen lever upp till förväntningarna också.

(Visited 85 times, 1 visits today)