Steven Spielbergs klassiska film Jurassic Park firar 30 år i år. Det är svårt att ta in att det har gått tre decennier sedan den gick upp på bio. Jag såg om den för inte alls så länge sedan och kunde bara konstatera att den håller imponerande bra än i dag.

90-talet var ett väldigt fint årtionde för film. Förutom det spektakulära dinosaurieäventyret fick vi klassiker som Heat, Nyckeln till frihet, Forrest Gump, Good Will Hunting, Pulp Fiction, Femte elementet, Titanic, American Beauty, Fyra bröllop och en begravning, Ensam hemma, Casino, Livet från den ljusa sidan, American History X, Bravehart… Ja, det bara fortsätter. Kolla den här listan för att fräscha upp minnet.

Detta var också årtiondet när film började bli spel. Licensspel fick välförtjänt dåligt rykte och det är egentligen först på senare år som vi har kunnat se en generellt sett hög kvalitet på de spel som bär namnet på en film i titeln. Tidigare kunde man nästan utgå från att det var ren skräp (med några få lysande undantag).

Tidigare i år utannonserades en samling av gamla Jurassic Park-spel från NES, SNES och Game Boy. Då saknades av någon anledning de titlar som släpptes till Mega Drive, men det är nu åtgärdat. Även Mega Drive-spelen Jurassic Park och Jurassic Park: Rampage Edition kommer ingå. Jag har dem visserligen till min Mega Drive, men det är lite bökigt att plocka fram konsolen och alla kablar.

Den 22 november släpps Jurassic Park Classic Games Collection till PC, PlayStation, Xbox och Switch. Den som vill ha en fysisk utgåva får vända sig till Limited Run Games. Alla utgåvor verkar vara slutsålda, men det kan vara värt att hålla ögonen öppna ifall det pressas fler skivor under nästa år.

30-årsjubileum!
(Visited 108 times, 1 visits today)