Det går bra för Microsoft. Bolaget som helhet gjorde ett rörelseresultat på 56,5 miljarder dollar vilket var två miljarder dollar mer än förväntningarna. Nettovinsten blev 22,3 miljarder dollar, alltså ungefär en kvarts biljon svenska kronor. Varje kvartalsrapport ger oss en hint om hur de kunde ha råd att köpa Activision Blizzard King för 69 miljarder dollar.

Som väntat står olika molntjänster för en hel del av intäktsökningen. Office är fortfarande stort och gav en intäktsökning på hela 15 procent. Xbox drog sitt strå till stacken med en intäktsökning på 9 procent. Intäkterna från Game Pass ökade med 13 procent, och Satya Nadella kunde därmed konstatera att de sett den största ökningen av nya prenumeranter en enskild dag sedan Game Pass lanserades för drygt sex år sedan. Anledningen stavas förstås Starfield.

Det senaste kvartalet var ett rekordkvartal. Aldrig tidigare har Xbox haft haft större inkomster under ett Q1 (vilket hos Microsoft är månaderna juli, augusti, september).

Allt är alltså guld och gröna skogar? Inte riktigt. Mitt i denna glädjeyra kan vi notera en sjunkande försäljning av Xbox-konsoler. Det kan verka konstigt, men faktum är att Microsofts strategi är att öka inflödet i ekosystemet, gärna via PC. Därför lanserades Game Pass även på PC, där tjänsten nu ser sin största tillväxt. För detta behövs ingen konsol. Lägg därtill möjligheten att spela över molnet.

Att Xbox gör ett rekordkvartal samtidigt som det säljs färre konsoler stärker tyvärr bara argumentet för att Microsoft ska sluta med konsoler. Jag tror att det är dit vi är på väg. Första steget blir att kliva bort från fysiska media, det vill säga spel på skiva, och enbart erbjuda digital speldistribution.

Om man ska spela djävulens advokat kan man dock lyfta fram att all hårdvara backar. Surface tappade rejält, och nya Surface-produkter är trots detta på väg. Microsoft har råd och kanske anser de att det är värt det för att ha ett finger med på såväl konsol- som laptopmarknaden.

Denna bloggtext skrivs på en Surface Laptop 3, som är en helt fantastisk laptop. Jag hoppas kort sagt att de inte ger upp denna verksamhet trots att det tar emot lite just nu. Detsamma gäller Xbox-konsolerna.

(Visited 92 times, 1 visits today)