Den avslutade förhandlingen mellan Microsoft och den amerikanska konkurrensmyndigheten FTC har varit en veritabel guldgruva för alla som intresserar sig för TV-och datorspelsbranschen. Microsoft har nämligen tvingats vända ut och in på sig själva i syfte att framställa sig som spelbranschens underdog. Phil Spencer har öppet medgett det vi alla vet, nämligen att Xbox är på plats tre bakom Sony och Nintendo.

Vi har fått veta mycket som vi aldrig annars hade fått någon kunskap om, även om vi kanske hade kunnat ana oss till en del av det. En intressant sak är Activision Blizzards vd Bobby Koticks inställning till prenumerationstjänster.

Kotick säger sig vara negativ till den prenumerationsmodell som Game Pass erbjuder, och han är väldigt tydlig här: ”I don’t agree with the idea of a multi-game subscription service as a business proposition going forwards.” Det finns förstås en poäng i hans resonemang. Ett spel som Call of Duty Modern Warare II drog in tio miljarder dollar på tio dagar. Hade spelet funnits på Game Pass vid lanseringen, skulle den siffran naturligtvis varit avsevärt lägre.

Kotick kallar Game Pass ”value destructive”, och drar paralleller till filmvärlden, som förändrats i grunden sedan tjänster som Netflix tog över och DVD-försäljningen dog. Även här finns en poäng i hans resonemang. Dels blir vi mer blasé när vi har tillgång till hundratals filmer, serier eller spel på en gång (och det ökar valfrihetsångesten). Dels minskar vår uppfattning av dess värde när de ligger där i en stor hög. Det är lite som när man ger ett barn alldeles för många presenter på en gång.

Allvarligast är nog ändå att tjänster som Game Pass kan påverka vår syn på spels värde. Är vi verkligen på sikt beredda att betala 750 kronor för ett spel när det kan tänkas komma till en prenumerationstjänst i framtiden? Eller börjar vi tycka att det är ett orimligt pris för ett spel bara för att vi får tillgång till så många spel för en hundralapp i månaden?

Jag älskar Game Pass och har haft tjänsten i sex år. Men jag kan inte förneka att det ligger en hel del i Koticks resonemang om vi siar i konsekvenserna för marknaden på sikt. Jag hoppas verkligen att branschen inte går i samma riktning som filmbranschen och att streamingtjänster tar över helt och hållet. Det finns betydande skillnader mellan dessa två branscher så vi ska inte överskatta risken. Men visst finns den.

(Visited 128 times, 1 visits today)