Det verkar som att det var Microsoft själva som klantade sig och lyckades läcka sina egna dokument till en nyfiken och nu vilt granskande spelbransch. Resultatet var att vi fick en bättre inblick i deras planer än vad de skulle önska. Email mellan personer i Xbox ledarskikt, grafer och planer för Xbox fram till 2030 och önskedrömmar om vad spelarna tycker och tänker enligt PR-människorna.

Jag har varit en trogen Xbox-kund ända sedan den första Xbox lanserades i Sverige, vilket var den 14 mars 2002. Det har blivit några år. Många köpta spel och konsoler senare står jag nu inför ett potentiellt vägskäl. Kanske kommer jag och Microsoft behöva gå åt varsitt håll.

Allt tyder nämligen i nuläget på att Microsoft är på väg att slutligen ta steget att överge fysiska spelmedia, det vill säga dumpa spel på skiva helt och hållet. Redan under 2024, alltså inte i samband med lanseringen av en ny konsol utan mitt i en pågående generation.

Läckan som varit det stora ämnet i spelbranschen den senaste veckan bjöd på mycket intressant information. Dels den nästan tafatta diskussionen mellan Spencer och andra Xbox-toppar om bristen på spel, vilket bara bekräftar hur illa de skött sina uppköpta studior. Men framför allt planerna för nästa Xbox Series X, helt digital.

Jag är inte förvånad över att Microsoft ser ut att bli först med att dumpa fysiska media. Det låg så att säga i korten. Däremot är det lite överraskande att de enligt de läckta dokumenten planerar att göra det redan nu.

Men vi ska ha med oss lite fakta här. Över hälften av alla Xbox-konsoler som säljs saknar skivläsare. Över 70 procent av alla spel som säljs till PlayStation säljs digitalt och både Microsoft och Sony drar in alltmer pengar på prenumerationer och digitala tjänster. Det är här pengarna finns, helt enkelt, och trenden är väldigt tydlig.

En fristående skivläsare ingår i ett ansökt Microsoft-patent från 2020.

Det enda jag kan hoppas på är att Microsoft nu ser gensvaret från många spelare och beslutar sig för att behålla dagens Series X med skivläsare. Planerna som har läckts visar hur Xbox-teamet tänkte och planerade under våren 2022, och enligt Phil Spencer har mycket hänt sedan dess.

Men det är inte troligt, för Microsofts strategi är ganska uppenbar här och har varit det i många år. De ville få bort fysiska media redan när de lanserade Xbox One för tio år sedan – minns hur vi inte skulle få sälja våra spel vidare, däremot tänkte sig Microsoft att vi skulle kunna dela våra spel digitalt i stället.

Det finns en öppning här i form av ett gammalt patent. I november 2020 ansökte Microsoft om ett patent för en sorts fristående skivläsare som validerar spelarens tillgång till ett specifikt spel. Nu ska vi komma ihåg att de flesta patent aldrig resulterar i en färdig produkt, men ovanstående skulle kunna vara en öppning för en lösning för den som vill fortsätta spela på skiva. Men vi vet inte och det stör mig.

Jag köpte Xbox Series X med skivläsare för att jag vill ha möjligheten att spela både nya och gamla Xbox-spel på skiva. I somras spelade jag exempelvis Enslaved – Odyssey to the West, ett gammal 360-spel på min Series X. Just det som Phil Spencer har talat sig så varm för men som innerst inne inte verkar vara så viktigt in the grand scheme of things.

Jag är i minoritet. Jag vet det. Alltför få bryr sig om att kunna sälja sina spel eller plocka fram gamla spel och spela dem på sin nya konsol. Därför är framtiden digital, och spel på skiva kommer försvinna precis som musik på CD och film på DVD.

Jag känner mig gammal. Efter över 30 år med en handkontroll i händerna har jag blivit van vid att konsumera spel på ett särskilt sätt. Jag ser gärna komplement till detta. Men inte att mitt sätt att spela på helt försvinner.

Så här föreställer sig någon PR-människa att spelarna skulle tycka och tänka. Visst, visst…
(Visited 108 times, 1 visits today)