Välj en sida

Kanske är det en post-covideffekt. Men mer troligt är att den höga inflationen börjat sätta sina spår. Enligt Elektronikbranschen köper svenskar betydligt mindre elektronik under årets två första kvartal jämfört med i fjol.

Det är branta kurvor nedåt. Datorer tappar 30 procent, laptops 15, surfplattor 23 och spelkonsoler 19 procent. Det är inte konstigt att det ser ut så här. En hel del elektronik är egentligen sällanköpsvaror men vi har använt dem som slit-och-släng-produkter. Bytt telefon vartannat år, köpt nya laptops för att det är kul och handlat en surfplatta till varje familjemedlem. Det är ett ganska ohållbart konsumtionsmönster, men det har fungerat eftersom många i medelklassen haft gott om pengar. Pengar har varit billiga. Inte längre.

Med flerdubblade boendekostnader har utrymmet för nöjeskonsumtion, som mycket elektronik faktiskt är, minskat drastiskt. Huruvida detta tapp är värre i Sverige än på andra större marknader kräver lite mer research för att utröna, men det är inte osannolikt att det ser ungefär likadant ut på annat håll.

Om detta håller i sig kommer det påverka företagens modeller. Kanske slutar Samsung och Apple att släppa nya flaggskeppstelefoner varje år? Inte troligt i just det exemplet, men med minskande efterfrågan kommer justeringar behöva göras på många håll. I vissa fall kanske det kan bidra till en sundare konsumtion.

Nedåt!
(Visited 59 times, 1 visits today)